Tőzsde – heti összefoglaló: Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten alig több, mint egyharmadára csökkent az előző hetihez képest, a vezető részvények árfolyamai vegyesen zártak, a BUX értéke esett.

A BÉT részvényszekciójának forgalma 28,5 milliárd forint volt, az előző heti 76,4 milliárd után.
A BUX 0,4 százalékkal esett egy hét alatt, pénteken 18 011,54 ponton zárt.
Hétfőn volt a héten a legkisebb, alig 3 milliárd forintos a forgalom. A BUX több mint száz pontot esett, az OTP – árfolyamának csökkenése ellenére – még mindig tartotta az előző heti 5 százalékos emelkedését. A szakértők arra számítottak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi látogatása érdekes fejleményeket okozhat a tőzsdén, ezen belül is főként a Mol és a Richter részvényeire lehet nagyobb hatással.
Kedden a forgalom megduplázódott a hétfőihez képest. A blue chipek közül csak az OTP zárt mínuszban, a részvény valószínűleg a változékony nemzetközi légkörre reagált. A többi papír, illetve a BUX kissé erősödött. A szakértők szerint a befektetők kivártak a geopolitikai hírekre, főként a görög, illetve az ukrán helyzet alakulására figyeltek. A magyar börzére nem hatott az érdemben későn kezdődött Putyin tárgyalás.
Szerdán volt a magyar piacon a heti legmagasabb forgalom, több mint 8 milliárd forinttal. A Richter és a Mol forgalma kicsit élénkebb volt az elmúlt időszakban megszokottnál. A szakértők szerint mindkét papír árfolyamára kedvezően hathatott Vlagyimir Putyin keddi, budapesti látogatásán tett nyilatkozata.
Csütörtökön csendes, kiegyensúlyozott volt a kereskedés itthon és a nemzetközi piacokon is. A görög adóssággal kapcsolatos tárgyalások a részvénypiacokra nem voltak hatással.
Pénteken előbb a német állásponttal kapcsolatos enyhülésről szóló hír kapott lábra, majd mindenki azt várta, hogy délután 3 órakor elkezdődjenek a görög-uniós tárgyalások, amelyeket folyamatosan későbbre halasztottak. A német DAX index mindig követte a híreket, így enyhén hol le-, hol pedig felfelé mozdult. A BUX ezzel szemben a negatív oldalt választotta, igaz nem sokat esett.
Az OTP 1,95 százalékos eséssel, pénteken 4285 forinton – az előző péntekihez képest 85 forinttal alacsonyabban – zárt.
A Mol 1,47 százalékkal csökkent a héten, pénteken 11 725 forinton fejezte be a kereskedést.
A Magyar Telekom papírjai 2 százalékkal magasabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 374 forintot ért.
A Richter 2,04 százalékkal emelkedett, pénteken 3900 forinton zárt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,26 százalékkal nőtt a héten, 1518,07 pontot ért el pénteken.(MTI)

Scroll To Top