Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában - Gazdasagportal.hu

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani a kereskedés kezdetén csütörtökön az előző napi ünnepi szünnap után a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti tőzsde 0,3 százalék, a párizsi tőzsde 0,4 százalék, a londoni pedig 0,6 százalék veszteséggel kezdheti a kereskedést.
A május elsejei ünnepek miatt Európa vezető tőzsdéi közül csupán kettő volt nyitva szerdán, a brit és a dán. A londoni index 0,44 százalék veszteséggel, a dán tőzsdeindex 0,30 nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést. Kedden az európai tőzsdék nyereséggel zártak. Frankfurt 0,13 százalékkal, Párizs 0,10 százalékkal, Madrid 0,55 százalékkal, Milánó 0,43 százalékkal emelkedett.
Csütörtökön az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok áprilisi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexei befolyásolhatják a tőzsdei árfolyamok alakulását. Negyedéves eredménybeszámolót egyebek között a Fresenius, a Hugo Boss, a Siemens Healthineers, a Volkswagen és a Zalando, valamint az ABB, a BNP Paribas és a Royal Dutch Shell vállalatok tesznek közzé.

Az olajár csütörtökön az amerikai termelési és készletezési rekord miatt szerdán bekövetkezett csökkenést folytatta. A nyersolajkészletek 2017 szeptembere óta a legmagasabbra emelkedtek a múlt héten az Egyesült Államokban, a kitermelés pedig napi 12,3 millió hordóval rekordot ért el.
Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent hordónként 71,93 dolláron 0,35 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,33 százalékkal 63,39 dollárra csökkent.
Kedden az olajár nagy, másfél százalékos emelkedést ért el, a Brent nap közben 73 dollár felett is járt. A múlt héten pedig a Brent 75 dollár felett állított be hathavi csúcsot. Az év eleje óta az olajár már harminc százalékkal emelkedett az OPEC termeléskorlátozása, a venezuelai exportfennakadások és az Irán elleni amerikai szankciók miatt.
Az euró jegyzése 0,12 százalékkal 1,1207 dollárra emelkedett, az arany ára 0,74 százalékkal unciánként 1274,75 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top