Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában - Gazdasagportal.hu

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A piacok figyelmét elsősorban a héten esedékes amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kötik le. Az ellentétek rendezéséhez fűzött reményeket azonban alaposan lehűtötte Donald Trump megjegyzése arról, hogy nem vár különösebb előrelépést a tárgyalásoktól.
A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékos csökkenéssel kezdhetik a szerdai kereskedést.
Kedden London kivételével erősödéssel zártak az európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 index 0,34 százalékkal zárt alacsonyabban, a frankfurti DAX index 0,43 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 index 0,54 százalékkal emelkedett. Madridban 0,85 százalék, Milánóban 1,53 százalék volt a keddi indexemelkedés. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalék, a Stoxx 600 index 0,24 százalék emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,57 százalékkal erősödött.

A londoni tőzsdeindex a bányaipari cégek árfolyamvesztése miatt fordult mínuszba. A nyersanyagipar egyike volt az öt ágazatnak, amely veszteséggel zárta a keddi kereskedést. Az ágazaton belül a BHP Billiton és Rio Tinto bányaipari cégek szenvedték el a legnagyobb árfolyamcsökkenést.
A nap legnagyobb nyertesei az olaj- és gázipari cégek voltak, ágazati indexük 0,8 százalékkal emelkedett.
Az olajár folytatta az erősödést. Kedden a Brent egy százalékkal emelkedett és három százalékkal állt a múlt héten érintett négy havi mélypontja felett, a WTI pedig másfél százalékkal emelkedett, öt százalékkal állt a szintén múlt héten érintett nyolc heti mélypontja felett. Szerdán a Brent 0,36 százalékkal hordónként 72,89 dollárra, a WTI 0,49 százalékkal 66,16 dollárra emelkedett. Az olajárat az Irán elleni amerikai szankciók várható világpiaci kínálatcsökkentő hatása emeli. Az emelkedéshez hozzájárult az amerikai nyersolajkészletek múlt heti csökkenése és a dollár gyengülése is.
A dollár tovább gyengült Donald Trump elnök hét elején tett megjegyzésére, miszerint “nincs elragadtatva” a Fed kamatemeléseitől, az arany ára pedig ezzel párhuzamosan egy hete a legmagasabb szintet érte el.
Az eurót 0,08 százalékkal jegyezték erősebben 1,1579 dolláron, az arany ára pedig 0,16 százalékkal unciánként 1201,90 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top