Tőzsde – Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban a kezdés előtt kialakult árfolyamok alapján a vezető európai tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékos csökkenéssel kezdhetik a kereskedést.

Szerdán vegyesen, többségében emelkedéssel zártak az európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,02 százalékkal csökkent, a Stoxx Europe 600 index 0,02 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,14 százalékkal végzett magasabban.
Londonban 0,20 százalékkal zárt erősebben az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,35 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,03 százalékkal emelkedett. A milánói tőzsdeindex 0,39 százalékos emelkedéssel zárt, Madridban pedig 0,64 százalékos indexemelkedéssel végződött a szerdai tőzsdenap.
Az indexek emelkedését támogatta szerdán, hogy márciusban a járvány előtti szintre, a hosszú távú átlaghoz tért vissza a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az EU-ban is az Európai Bizottság felmérésének előzetes adatai alapján.
A brit gazdaság esetében pedig váratlanul erőteljes élénkülésre vallanak a szerdán ismertetett előzetes márciusi aktivitási mérőszámok: a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban hét hónapja nem mért csúcsra emelkedett.
A frankfurti indexet viszont a német növekedési kilátások romlása terhelte meg: két gazdaságkutató intézet is rontotta GDP-növekedési prognózisát. Az ifo számításai szerint a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett 3,7 százalékos lehet az idei növekedés, az IW szerint pedig 4 százalék helyett 3 százalékkal nőhet a német bruttó hazai termék.

Az energiaipari vállalatok részvényének az erősödése is nagyban hozzájárult a tőzsdeindexek szerdai emelkedéséhez. Az energiaipari részvényeket az olajár emelkedése erősítette. A Szuezi-csatornát elzáró teherhajó hírére az olajárak szerdai emelkedése kompenzálta a kedden bekövetkezett hat százalékos esést.
Csütörtökön viszont már visszatért az olajpiac figyelme a járványvédelmi korlátozások miatt romló keresleti kilátásokra és ismét csökkenésnek indult az olajár.
Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 2,13 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,04 dolláron, a WTI ára pedig 2,30 százalékkal 59,77 dollárra csökkent.
Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,1822 dolláron, az arany spot ára 0,03 százalékkal unciánként 1734,22 dollárra csökkent.(MTI)

Scroll To Top