Tőzsde – Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A páneurópai STOXX 600 index 0,13 százalékos, az euróövezeti
EuroStoxx50 index 0,81 százalékos csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést. Londonban az FTSE-100 index 0,43 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX 0,21 százalékkal kezdett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 index 0,39 százalékkal gyengült a kezdéskor. Milánóban 0,56 százalékos, Madridban 0,53 százalékos indexcsökkenéssel indult a hétfői tőzsdenap.
Az olajár emelkedésnek indult a múlt heti csökkenés után. Pénteken az olajár három százalékot esett és ezzel nyolc százalékra növelte az áresés heti mértékét. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA ügyvezető igazgatója a hétvégén tett nyilatkozatában a Bloomberg beszámolója szerint annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kínai gazdaságtól az eddig vártnál erősebb fellendülésre lehet számítani, ami növelni fogja a nyersolaj iránti keresletet. Az OPEC+ a napokban kitermelési kvótája változatlanul hagyása mellett döntött. A szaúd-arábiai energiaügyi miniszter pedig a hétvégén kijelentette, hogy a királyság továbbra is óvatosan jár el az olajtermelés növelésének kérdésében.
Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,48 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 73,74 dolláron, a Brent ára pedig 0,96 százalékkal emelkedett 80,70 dollárra.
Az arany ára egy havi mélypontról korrigált felfelé hétfőn, 0,58 százalékkal emelkedett unciánként 1876,38 dollárra.
A dollárindex az előző napi egy százalékos emelkedést hétfőn további emelkedéssel tetézte; 0,21 százalékkal ment fel 103,13 pontra.
Az euró tovább gyengült, miután a múlt héten csütörtökön az EKB kamatemelésével összefüggésben tavaly április óta a legerősebb árfolyamát érintette 1,1034 dolláron. Az európai piacok nyitásakor 0,10 százalékkal állt gyengébben 1,07822 dolláron.(MTI)

Scroll To Top