Tőzsde – Erősödtek a New York-i indexek

Erősödtek a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.

Két órával a zárás előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója 18 135,49 ponton állt, 38,59 ponttal, 0,21 százalékkal szerdai záróértéke felett.
A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 3,05 ponttal, 0,15 százalékkal 2101,58 pontra növekedett.
A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 15,67 ponttal, 0,32 százalékkal 4982,81 pontra nőtt.
A Wall Street kedvezően reagált az Európai Központi Bank (EKB) nicosiai ülésén elfogadott döntésekre és bejelentésekre. Az EKB változatlanul hagyta rekordalacsony alapkamatát, és közölte, hétfőn megkezdi új eszközvásárlási programját. A még januárban megígért likviditásnövelő program módszertani részletei nem okoztak meglepetést, ahogy az sem, hogy ezek miatt a görög kormánykötvények legalább augusztusig ki vannak zárva a vásárlásból. Ugyanakkor az EKB engedélyezte, hogy a görög központi bank tovább növelje a rendkívüli refinanszírozást a hazai bankok számára.
Ennél is nagyobb biztatást olvastak ki a befektetők abból, hogy az EKB emelte idei és jövő évi gazdasági növekedési előrejelzéseit az euróövezet számára, és növelte jövő évi inflációs előrejelzését is, habár az ideit még lejjebb vette a decemberben jósolthoz képest.
Az amerikai makroadatok nem sokat változtattak a befektetők várakozásain az amerikai kamatemelés megkezdését illetően. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának vártnál nagyobb növekedése és a lakossági jövedelmek vártnál alacsonyabb emelkedése nem borzolta fel a kedélyeket, a befektetők már a pénteket várják, amikor a munkaügyi minisztérium közzéteszi a munkanélküliségi adatokat.
Közép-európai idő szerint nyolc óra körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 50,85 dollárba került, 68 centtel, 1,32 százalékkal esett az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 42 centtel, 0,70 százalékkal, 60,98 dollárra emelkedett az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.
Az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,23 százalékkal (2 dollár 80 centtel) 1198,10 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.(MTI)

Scroll To Top