Tőzsde – Erős kezdés New Yorkban

Indexemelkedésbe fordultak a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a pénteki nagy, két százalékos veszteségeikből.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,87 százalékos, az S&P-500 index 0,98 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,18 százalékos emelkedéssel nyitott.
A hétfői indexemelkedés elsősorban a felfokozott kisbefektetői aktivitásra vezethető vissza. Nagy tételekben indult meg ugyanis a fizikai ezüst alapú befektetési eszközök felvásárlása, ami az ezüst árát 2013 óta első alkalommal emelte 30 dollár fölé. Az ezüst ára mintegy húsz százalékkal ment fel a múlt hét csütörtök óta, amikor először került szóba a nagybefektetők short-pozícióival szembe menő GameStop-jellegű befektetési lehetőségként kisbefektetői közösségi médiaplatformokon.
Az iShares Silver Trust befektetési jegye a tőzsdén kívüli forgalomban már a nyitás előtt közel tíz százalékkal erősödött. Az ezüst bányászatával foglalkozó Hecla Mining, Coeur Mining és Wheaton Precious Metals részvények tíz és húsz százalék közötti árfolyamemelkedést értek el.
A GameStop részvénye a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban 4 százalékos veszteségben állt. A papír 1625 százalékkal áll év eleji árfolyama felett, de ez csak a kétharmada az idén elért árfolyamcsúcsának.

A megnövekedett kisbefektetői aktivitás által keltett „szélsőséges” volatilitásra hivatkozva egyes online brókerek továbbra is korlátozzák néhány érintett papír, így például a Gamestop, a Blackberry, az AMC Entertainment és a Nokia vásárlását.
Hétfőn az olaj ára emelkedett, az amerikai piacok nyitásakor a WTI ára 1,69 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 53,08 dolláron, a Brent ára pedig 1,78 százalékkal 56,00 dollárra ment fel.
Az eurót 0,35 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2094 dolláron, az arany spot ára 0,95 százalékkal unciánként 1865,30 dollárra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top