Tőzsde – Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.

A páneurópai STOXX Europe 600 index 0,73 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,90 százalékkal kezdett magasabban. Londonban az FTSE-100 index 0,24 százalékos, a frankfurti DAX 1,05 százalékos, a CAC-40 Párizsban 0,70 százalékos emelkedéssel kezdett. A milánói FTSE MIB index 0,76 százalékkal, a madridi IBEX-35 index 0,74 százalékkal kezdett magasabban.
A csütörtöki erősödés elsősorban Jerome Powell, az amerikai jegybankelnök által adott utalásra vezethető vissza, miszerint decemberben a korábbinál kisebb lépésekben folytatódhatnak a kamatemelések. Ebből a piacok arra következtettek, hogy a kamatemelések végpontja is a korábban becsültnél alacsonyabb lesz. Emellett Kína enyhített szigorú járványvédelmi intézkedésein.
Szerdán emelkedéssel zártak az európai tőzsdék. Meghatározó hatással volt a szerdai kereskedésre a novemberi euróövezeti inflációs jelentés, ami a fogyasztói árak emelkedésének 2021 júniusa óta az első lassulását mutatta ki, felcsillantva ezzel a reményt, hogy az EKB decemberi kamatdöntő ülésén az eddig beárazottnál kisebb emelést hajthat végre.
A legjobban teljesítő részvények az olajiparból kerültek ki, követve az immár a harmadik kereskedési napon emelkedő olajárakat. Az olajiparhoz hasonló közel másfél százalékos emelkedést ért el a bányaipari index is, a technológiai ágazat indexe pedig több mint egy százalékkal erősödött. Az autógyártók a kínai Covid-helyzet miatt a hét elején elszenvedett veszteségeiket korrigálták felfelé.
Az olajár csökkent csütörtökön. Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 80,31 dolláron állt hordónként 0,29 százalékos napi csökkenéssel. A Brent ára 0,31 százalékkal csökkent 86,69 dollárra.
Az arany spot ára 0,55 százalékkal emelkedett 1778,21 dollárra unciánként. Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,04357 dolláron.(MTI)

Scroll To Top