Tőzsde – Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi nagy gyengülési korrekciójaként.

A DJIA-30 index 0,74 százalékkal emelkedett a nyitáskor, az S&P-500 index 1,04 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,21 százalékkal kezdett magasabban.
Kedden az amerikai tőzsdeindexek 1,5-2 százalék közötti veszteségeket szenvedtek el. A Fed elnöke Jerome Powell monetáris politikai szempontból „héja” kijelentést tett kedden, mondván készek felgyorsítani az eszközvásárlási program kivezetésének ütemét az infláció elleni intézkedések felerősítése érdekében. Aggasztotta emellett a tőzsdei befektetőket az új vírusvariáns megjelenéséhez kapcsolódó korlátozások lehetősége is. Az indexek ezért nagy csökkenéssel egy hónappal ezelőtti értékekre estek vissza.
A szerdai kezdés előtt pozitív makrogazdasági hírek támogatták meg az értékpapírpiaci hangulatot. Az amerikai gazdaság privátszférájában novemberben a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben növelte alkalmazottak számát, bár az előző havinál azért kevésbé: 534 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az előző 570 ezer után, a várt 525 ezer helyett. Az alkalmazottak számának novemberi növekedéséhez a szolgáltatóipari szektor 424 ezerrel járult hozzá, a termelőipar pedig 110 ezerrel.

Az olaj ára három havi csúcsról emelkedett vissza szerdán, várva az OPEC reagálását arra a kockázatra, amit az új vírusvariáns megjelenése a kereslet alakulására jelent.
A WTI ára 3,61 százalékkal ment fel 68,57 dollárra, a Brent ára 3,34 százalékkal emelkedett 71,54 dollárra.
Az arany spot ára 1787,79 dollár unciánként, 0,79 százalékos napi emelkedéssel, az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1339 dolláron.(MTI)

Scroll To Top