Tőzsde – Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi veszteségeket korrigáló indexemelkedéssel nyitottak szerdán a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A DJIA-30 index 0,29 százalékos, az S&P-500 index 0,38 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,46 százalékos emelkedéssel nyitott.
A piacok makrogazdasági mutatók közzétételére, valamint Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter szenátusi bizottság előtti beszámolójára várnak. A Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeitől az amerikai gazdaság élénkülő teljesítményének az igazolását várják a tőzsdei befektetők.
Két napos beszámolójuk első napján, kedden a Fed-elnök és a pénzügyminiszter a képviselőház pénzügyi bizottságát tájékoztatta. Mindketten egyértelműen derűlátóan ítélték meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait, hangsúlyozva, hogy ehhez még további ösztönzőkre is szükség lesz. Beszédében a Fed elnöke el is kötelezte magát a növekedésösztönző monetáris politika folytatása mellett “mindaddig, amíg csak szükséges”.
Powell megjegyezte ugyanakkor, hogy az infláció idei évre jelzett növekedését “egyszeri és kivételes” eseménynek kell tekinteni és megerősítette a két százalék körüli inflációs cél tartását. Leszögezte egyúttal, hogy nem látja veszélyben a pénzügyi stabilitást. Mindez elegendőnek bizonyult a kincstárjegyhozamok csökkenéséhez a tőkepiacon, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szerdán már indexemelkedéssel nyithasson a tőzsdei kereskedés.
A kincstárjegyek emelkedő hozama vonta ki ugyanis a befektetői tőkét a válság idején nagy árfolyamnyereségre szert tett technológiai részvényekből. Miközben a főként a hagyományos iparágakat követő DJIA index 4,8 százalékkal erősödött a hónap eleje óta, a technológiai ágazatokat bővebben képviselő S&P index 2,6 százalékkal erősödött, a Nasdaq Composite pedig mindössze 0,3 százalékkal.

A szerdai kezdés előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a nagy technológiai cégek, a Facebook, az Alphabet, az Apple, a Microsoft és az amazon.com részvényei fél és egy százalék közötti mértékben erősödtek.
A Tesla vezére, Elon Musk bejelentette, hogy megkezdődött a Tesla autók értékesítése bitcoin ellenében az Egyesült Államokban és ez a lehetőség még az idén világszerte elérhetővé válik. A Tesla részvénye egy százalékkal emelkedett, a bitcoin árfolyama közel öt százalékkal ment fel.
Az olajárak emelkedése az energiaipari részvények árfolyamát segítette feljebb. Az Exxon Mobil, a Chevron Corp, az Occidental Petroleum és a Marathon Oil részvények másfél-három százalékkal erősödtek a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.
A keddi hat százalékos eséssel elért egy havi mélypontról indultak emelkedésnek szerdán a világpiaci olajárak ellátási aggodalmak miatt. A Szuezi-csatornán keresztbe fordult és megfeneklett egy konténerhajó, ami megakasztotta a hajóforgalmat. A tengeri áruszállítási forgalomnak mintegy tíz százaléka halad át a Szuezi-csatornán, ezen belül a közel-keleti olajexportnak a nagy része.
Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 3,14 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 62,70 dolláron, a WTI ára pedig 3,22 százalékkal ment fel 59,62 dollárra.
Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1825 dolláron, az arany spot ára 0,27 százalékkal emelkedett unciánként 1731,64 dollárra.(MTI)

Scroll To Top