Tőzsde – Elemzők szerint folytatódhat a lejtmenet a tőzsdén

Folytatódhat a lejtmenet, további csökkenésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI által megkérdezett elemzők.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője elmondta: a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt várhatóan lefelé veszi az irányt a BUX. Ismét előtérbe kerültek ugyanis azok a hírek, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed akár már szeptembertől lassíthatja gazdaságélénkítő mennyiségi enyhítési programját.
Az elképzelhető, hogy a magyar tőzsde kevésbé esik majd, mert a hazai piac már az elmúlt napokban is gyengén teljesített. Nincs viszont olyan hazai hír, ami pozitív irányba fordíthatná a kereskedést – fogalmazott a szakember.
Az elemző kiemelte: a hazai piac egyik főszereplője várhatóan a Rába lesz szerdán, a járműgyártó profitja megnyolcszorozódott a tavalyi második negyedévhez képest, ami elsősorban az exportpiacokon elért növekedésének köszönhető. Így valószínűleg folytatódik a Rába-részvények árfolyamának emelkedése, és forgalmuk is nagyobb lesz a megszokottnál.
Szintén csökkenést vár alacsony forgalom mellett Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A szakember is úgy látja, hogy az amerikai hírek miatt a nemzetközi légkör nem optimista. Így arra számít, hogy a negatív hangulat átterjedhet az európai, illetve a hazai kereskedésre is.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 206,51 pontos, 1,12 százalékos csökkenéssel, 18 225,61 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 4,1 milliárd forint volt. A Mol 215 forinttal, 1,28 százalékkal 16 580 forintra csökkent, 616,9 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 79 forinttal, 1,82 százalékkal 4271 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,63 százalékkal 322 forintra erősödött, forgalma 115,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 31 forinttal, 0,88 százalékkal 3497 forintra gyengült, a részvények forgalma 903,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 119,1 millió forintos forgalom mellett 160 forinttal, 0,76 százalékkal 20 810 forintra csökkent.(MTI)

Scroll To Top