Tőzsde: az OTP esetében maradt a bizonytalanság - Gazdasagportal.hu

Tőzsde: az OTP esetében maradt a bizonytalanság

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 55,40 pontos, 0,29 százalékos emelkedéssel, 18 851,92 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 6,4 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött a pénteki záráshoz képest.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint a külföldi piacokon kis elmozdulások voltak pozitív és negatív irányban, a mindenkori maximumok közelében, a magyar piacon a Kúria jogegységi nyilatkozatát várta a piac.
Az üzletkötő szerint a Kúria döntése első olvasatra nagyon kedvező volt az OTP-re nézve, mélyebb olvasatában azonban mégsem tisztázta a helyzetet, nem ad egyértelmű iránymutatást, így továbbra is marad a bizonytalanság. Egyelőre úgy tünik, hogy működik a 4400-as támasz a bankpapír esetében. Mivel őszre tolódott a történet, elképzelhető, hogy kicsit enyhülhet az árfolyamnyomás az OTP-n, amely az elmúlt hetekben jó 10 százalékos esésen van túl – tette hozzá.
Sőre Balázs elmondta: mivel a szerződésekben nem volt tisztázva, hogy milyen esetben, hogyan változtatja a bank egyoldalúan a kamatot, csak annak a lehetőségét írták bele, hogy megváltoztathatja, amennyiben olyannak ítéli a körülményeket, nagy valószínűséggel ez a pont sem tudna megállni egyedi perekben. Így az OTP fölött továbbra is ott lebeg, hogy nemcsak a spread miatti 100 forintot fogja bukni részvényenként, hanem az egyoldalú kamatváltoztatások miatt 600-700 forintot is. Ez egyébként most már benne van az árfolyamban, valószínűleg ezért is nem mozdul nagyon az ára jó pár napja – tette hozzá.
A legfontosabb az lesz, hogy a kormány mit lép: visszarendezi-e a kamatokat a “kezdőmezőre” vagy nem, meghatároz-e egy maximális deviza törlesztő árfolyamot vagy nem. A lényeg, hogy továbbra is marad a bizonytalanság – mondta a szakértő.
Az OTP részvénye erősödni kezdett a Kúria jogegységi döntésének hétfői bejelentése után, később azonban kissé korrigált az árfolyam. A részvények ára nem sokkal 13 óra előtt 4440 forint volt, 13 óra után 10 perccel 4540 forinton állt, s 4500 forinton zárt. A bankpapír 5 milliárdos forgalma nem annyire kiemelkedő, de magasan felülteljesíti a többi papírt.
A Kúria megállapította, hogy a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – mondta ki a Kúria hétfői jogegységi döntésében.
Az árfolyamrés helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Az egyoldalú módosítást lehetővé tevő szerződési feltételeknek számos, szigorú elvnek kell megfelelniük a Kúria döntése szerint – például az egyértelmű és érthető megfogalmazás, a felmondhatóság és a szimmetria elve -, ha ezeknek nem felel meg, akkor tisztességtelen a szerződésmódosítás.
A Mol 65 forinttal, 0,51 százalékkal 12 725 forintra erősödött, 436,1 millió forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 35 forinttal, 0,78 százalékkal 4500 forintra nőtt, forgalmuk 5,3 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,30 százalékkal 333 forintra emelkedett, forgalma 214,4 millió forint volt.
A Richter árfolyama 20 forinttal, 0,48 százalékkal 4180 forintra csökkent, forgalma 502,4 millió forintot ért el.
A BUMIX 1540,55 ponton zárt hétfőn, ez 7,83 pontos, 0,51 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.
A BÉT áruszekciójában csak a takarmánybúza és a repce ára változott egy-egy határidőre.
A takarmánybúza augusztusra 300 forinttal, 45 700 forintra drágult.
A repce ugyanakkor olcsóbb lett szeptemberre 500 forinttal, így 100 000 forintba kerül.
A malmi búza augusztusi ára továbbra is 46 200 forint.
A takarmánykukorica júliusra továbbra is 48 500, a takarmányárpa augusztusra 43 000 forint.
Nem változott a napraforgó ára sem, októberre 92 100 forint maradt.(MTI)

Scroll To Top