További megszorító intézkedéseket szorgalmaz az IMF Horvátországban

Horvátországnak gyorsabban kell véghezvinni a strukturális reformokat, hogy meginduljon a növekedés, hasznosuljanak az Európai Unióhoz való csatlakozás előnyei és kedvezőbbek legyenek a kilátások – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Zágrábban járt küldöttsége, amely további megszorításokat szorgalmazott a horvát kormány részéről.

 

Az IMF küldöttsége február 20-25. között vizsgálódott Horvátországban.
A Horvát Nemzeti Bank (HNB) honlapján szerdán közzétett zárónyilatkozat szerint Horvátországban az utóbbi fél évben romlottak a gazdasági feltételek, a GDP várhatóan 1,8-2 százalékkal csökkent.
Az IMF szerint a zágrábi kormánynak folytatnia kell a fokozatos, de tartós pénzügyi konszolidációt, javítania a munkaerőpiac működését és csökkentenie a befektetéseket késleltető akadályokat.
Az értékelés szerint a nemrég bejelentett közalkalmazotti bércsökkentés, valamint a nyugdíj- és egészségügyi rendszer tervezett reformja a megfelelő irányba tett lépésék, de további megszorító intézkedések kellenek. A nyugdíjkorhatárt 67 évre kell megemelni és szigorítani kell a rokkantnyugdíjak ellenőrzését a visszaélések miatt.
Enyhíteni kell a munkavállalással és elbocsátással járó munkáltatói terheket és lehetővé tenni a vállalatoknak az ágazati kollektív szerződésekből való kilépést is – áll az összegzésben.
Az IMF-küldöttség előrejelzései alapján a 2013-as költségvetési hiány Horvátországban eléri a GDP 4,25 százalékát. (MTI)

Scroll To Top