Tovább szűkítette a kamatfolyosót a monetáris tanács

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról, a jegybanki alapkamat csökkentés mértékével azonos 15 bázisponttal 1,30 százalékra csökkentette, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,5 százalékosról 1,35 százalékosra szűkült.

A testület a jegybanki alapkamat mértékét az eddigi 1,20 százalékról 1,05 százalékra csökkentette, az irányadó kamat a jegybankban elhelyezett három hónapos betétekre vonatkozik.
Az egynapos (overnight – O/N) fedezett hitelekre az 1,05 százalékos alapkamathoz képest változatlanul 25 bázisponttal magasabb, 1,30 százalékos kamatot számít fel a jegybank. Az egynapos jegybanki betétekre a tanács megtartotta a 0,05 százalékos negatív büntető kamatot, amely az alapkamatnál az eddigi 1,25 százalékpont helyett 1,1 százalékponttal alacsonyabb.
A kötelező jegybanki tartalék után fizetett és az alultartalékolás miatt kirótt büntetőkamat az irányadó rátával egyezően 1,05 százalékos lett szerdától.
A monetáris tanács előző, márciusi kamatdöntő ülésén vezette be, hogy ezentúl az alapkamat mellett egyidejűleg az egynapos betéti és hitelkamatok szintjéről, azaz a kamatfolyosó szélességéről is határoz.(MTI)

Scroll To Top