Tovább növekszik a forgalom a befektetési ingatlanok piacán

Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piac az idei második negyedévben tovább nőtt és elérte a 31,1 milliárd eurót, ami 13 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszak forgalmát – közölte a CBRE ingatlantanácsadó pénteken az MTI-vel.

Németország továbbra is a második legerősebb piac a kontinensen, a német befektetők és a külföldiek egyaránt növelik a keresletet. Összességében az elmúlt négy negyedévben Németországban 28,4 milliárd eurót fektettek be, és az utolsó 12 hónapban 36 százalékkal nőtt a forgalom.
Svédországban 52,6, Norvégiában pedig 103,95 százalék volt a növekedés a második félévben az előzőhöz képest.
Az idei első negyedévében – a CBRE adatai szerint – a válság által leginkább érintett eurózónatagok (Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország) befektetési ingatlanpiacai már fellendülést mutattak, igaz, meglehetősen alacsony bázisról indultak. Az idei második negyedévben a trend folytatódni látszik, a négy piacon összesen 2,5 milliárd eurónyi üzletet kötöttek, ami jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 1 milliárd euróhoz képest.
A közlemény idézi Borbély Gábort, a CBRE magyarországi társigazgatóját, aki szerint a növekedés azzal magyarázható, hogy a kötvényhozamok rekordmélységben tartózkodnak, így a konzervatívnak tartott ingatlanbefektetés egyre inkább előtérbe kerül. Különösen a stabil makrogazdaságokkal rendelkező országokban erősödik ez a trend.(MTI)

Scroll To Top