Tovább nőtt a lakossági megtakarítások összege Szlovákiában

Szlovákiában a lakossági bankbetétek összege éves szinten 5,1 százalékkal nőtt 2013 első negyedévében – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI pozsonyi irodájához.

Éves szinten az első három hónap során abszolút összegben 1,2 milliárd euróval emelkedett a lakossági bankbetétek összege, ami az első negyedév végére csaknem 25,5 milliárd euróra nőtt.
A lakosság banki megtakarításainak legnagyobb hányadát – a megtakarítások 54 százalékát – lekötött betétek formájában helyezte el, ezek összege 13,8 milliárd eurót tett ki. A lekötött betétek közül az egy évnél rövidebb futamidejűek voltak a leggyakoribbak, összértékük a vizsgált időszak végén 5,8 milliárd euró volt, ez 1,4 százalékos növekedés éves szinten. A két évnél hosszabb lekötésű betétek esetében jelentős – éves szinten 9,4 százalékos – visszaesés volt megfigyelhető, ezek összege 5,1 milliárd eurót tett ki az első negyedév végén.
A második legnépszerűbb takarékossági formának a folyószámla bizonyult, ezeken a lakossági megtakarítások összegének 29 százalékát helyezték el, összegük 7,4 milliárd eurót tett ki a negyedév végén. Bár a folyószámlákon lévő lakossági betétek összege 4,6 százalékkal emelkedett éves szinten, a növekedés összegének üteme a más megtakarítási formák többségénél lassabb ütemet mutatott.
A vizsgált időszak végére az egy főre jutó lakossági megtakarítás összege Szlovákiában 4708 euróra emelkedett, ami 223 euróval volt több, mint egy évvel korábban. Bár Szlovákiában a lakosság hitelállománya az első negyedév során is gyorsabb ütemben nőtt, mint a megtakarításaik, a megtakarítások összege magasabb volt mint a hiteleké. Jelenleg a lakosság hitelállománya a megtakarítások 72 százalékát teszi ki, ez egy százalékkal több, mint három hónappal korábban.(MTI)

Scroll To Top