Tovább korlátozta a tartományi hitelfelvételt a kínai vezetés

Tovább szigorított a tartományok hitelfelvételének szabályozásán a kínai vezetés.

A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) honlapján közzétett rendelkezés értelmében mostantól a helyi kormányzatok kizárólag valós és igazolhatóan meglévő fedezettel rendelkező hiteleket vehetnek fel. A CBRC a bankrendszeren kívüli, illetve „szabálytalan” kölcsönfelvétel tilalmát – mint korábban már többször – is megerősítette. A jövőben csak olyan projektek külső finanszírozása megengedett, amelyek biztosan megtérülnek – kötötte ki szintén új rendelkezésként a szabályozó hatóság. Az elmúlt héten a pénzügyminisztérium is foglalkozott a témával, mondván, új számlavezetési rendszer felállítását tervezi, amely a tartományi pénzügyek korábbinál szigorúbb számonkérését teszi lehetővé, és segíthet a felelőtlen költés meggátolásában.
Az újabb szigorítások valószínűleg a továbbra is komoly veszélyforrásként szolgáló tartományi hitelállomány miatti aggodalmak felerősödésének tudhatók be. A teljes hitelállományról legutóbb 2010 végén tett közzé hivatalos számokat a kínai vezetés, akkor 10,7 ezer milliárd jüanre (1 jüan=35 forint) téve azt. Annak jelenlegi és pontos értékéről ugyanakkor csak becslések léteznek, a nem hivatalos finanszírozási források hitelei több ezer milliárd jüannel emelhetik meg ezt az értéket – ismerték el az adatok pontatlanságát korábban a Bank of China közgazdászai is.
A hitelállomány puszta nagyságán kívül a tartományok gyengülő törlesztési képessége is aggodalmakat okoz, a gazdasági növekedés lassulását és a kínai ingatlanpiac lehűlését ugyanis ezek költségvetése is nagymértékben megszenvedi. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek állományát 10-12 százalékra teszik a becslések, a pesszimistábbak szerint ugyanakkor az akár a 20-30 százalékot is elérheti.
A kérdés az egész kínai pénzügyi rendszerre destabilizáló erőként hathat, azt számos gazdaságelemző a legnagyobb veszélyforrások egyikeként említi. A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy januári jelentésében úgy fogalmaz: a növekvő hitelállomány, s főleg a helyi hitelek jelentette veszélyek, az ország növekedési modellje elé is akadályokat állít, de annak további nagyütemű bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat. (MTI)

Scroll To Top