Tovább javult az ifo euróövezeti gazdasági hangulatindexe - Gazdasagportal.hu

Tovább javult az ifo euróövezeti gazdasági hangulatindexe

Tovább javult a negyedik negyedévben az euróövezet üzleti hangulatindexe a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara közös felmérésében.

A World Economic Survey (WES) euróövezeti üzleti hangulatindexe az idei negyedévben 2011 vége óta az első alkalommal emelkedett a hosszú távú átlagérték fölé.
A felmérésben részt vevő gazdasági szakértőknek az üzleti hangulatról alkotott megítélését számszerűsítő index az idei negyedik negyedévre vonatkozóan 114,7 pontra emelkedett a harmadik negyedévi 102,3 pontról.
A hangulatindex összetevői közül az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő mutató 106,3 pontra emelkedett a negyedik negyedévre vonatkozóan a harmadik negyedévi 95,1 pontról.
A hangulatindex másik összetevője, a gazdasági szakértők hat hónapra előretekintő üzleti várakozásait számszerűsítő mutató 119,7 pontra emelkedett a negyedik negyedévre vonatkozóan a harmadik negyedévi 106,6 pontról.
A hat hónapra előretekintő várakozások Belgium és Luxemburg kivételével minden egyes euróövezeti tagországban javultak. Ciprus volt az egyetlen, ahol negatív értéket mutatott az index, de ott is javult.
A felmérésbe bevont szakértők inflációs várakozásai nem változtak a negyedik negyedévre vonatkozóan, az előző negyedévhez hasonlóan 1,7 százalékos éves áremelkedésre számítanak. Az euró többségük szerint túlértékelt a dollárral és a jennel szemben, illetve az elkövetkező hat hónapban a dollár árfolyamának emelkedésével számolnak az euróval szemben.
A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) 1981 óta állítja össze negyedéves rendszerességgel üzleti hangulat felmérését. A párizsi nemzetközi kereskedelmi kamarával (International Chamber of Commerce, ICC) együttműködésben összeállított 2013. negyedik negyedévi euróövezeti felmérés 285 gazdasági szakértő megkérdezésével készült.(MTI)

Scroll To Top