Tovább emelkedett a adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

Tavaly 13 419 cseh cég volt bejegyezve az adóparadicsomokban, a 2014-es évhez viszonyítva 172-vel, 1,3 százalékkal több – közölte a Bisnode tanácsadói társaság.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh vállalkozások a csehországi cégek 3,1 százalékát teszik ki. Alaptőkéjük 417 milliárd korona. Éves szinten mindkét mutató mérsékelten csökkent.
Az újonnan az adóparadicsomokba távozó cseh cégek közül 2015-ben a legtöbb, 59, a Seychelles-szigeteken jegyeztette be magát, Cipruson 54, míg Máltán 46 cég.
A legnagyobb az érdeklődés azon országok iránt, amelyek gyakorlatilag teljes névtelenséget garantálnak. Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak – mutatott rá a Bisnode.
Csehországi cégek közül a legtöbb továbbra is Hollandiában (4194), az Egyesült Államokban (2990), Cipruson (2151) és Luxemburgban (1068) van bejegyezve.
A Bisnode elemzése ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a közölt adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik, a valóságban jóval több vállalkozás használja ki az adóparadicsomok nyújtotta előnyöket. A Bisnode statisztikájában ugyanis csak azok az adóparadicsomokban bejegyzett cégek jelennek meg, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a csehországi cégekkel. Amennyiben a vállalkozók, a tulajdonosok egy más céget is közbeiktatnak, azt ez a statisztika nem mutatja ki.(MTI)

Scroll To Top