Törökország bármely pillanatban megkezdheti a hadműveletet az Eufrátesz keleti részét ellenőrző kurd milícia ellen - Gazdasagportal.hu

Törökország bármely pillanatban megkezdheti a hadműveletet az Eufrátesz keleti részét ellenőrző kurd milícia ellen

Törökország hadereje bármely pillanatban megkezdheti a hadműveletet Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területen, amelyet az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tart ellenőrzése alatt – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn egy nyilvános beszédében a közép-törökországi Konya város főterén.

Emlékeztetett: múlt szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy Törökország néhány napon belül újabb katonai beavatkozást indít Észak-Szíriában. A török államfő hozzátette: két nappal később, pénteken Donald Trump amerikai elnökkel telefonon beszélt a hadműveletről, és Trump Ankara szándékára “pozitív válaszokat adott”.
Washington az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervet maradék állásainak felszámolására hivatkozva látja el fegyverekkel és képzi ki az YPG-t Szíria északkeleti részében, Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja a kurd milíciát, amely szerinte a Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szeparatistáinak szíriai szövetségese.
“Ezeknek a terroristáknak el kell menniük onnan, amennyiben nem teszik, mi küldjük el őket, mert zavarnak minket” – fogalmazott hétfőn Erdogan, hozzátéve, hogy a török haderő addig “pásztázza Szíria földjét”, amíg az utolsó terroristát is nem ártalmatlanítja.

A török elnök ismét leszögezte: a tervezett beavatkozás “egyáltalán nem tenne kárt” a térségben tartózkodó amerikai katonákban.
Erdogan múlt szerdai bejelentése óta legkevesebb öt pokolgépes merényletet követtek el Észak-Szíriában, a török támogatású szíriai felkelőcsoportok ellenőrizte területeken. A terrorcselekmények mögötti indíték egyelőre nem ismeretes, egy szervezet sem jelentkezett elkövetőként.
Múlt csütörtökön a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) “elfogadhatatlannak” minősítette a bejelentett török offenzívát. “Egyoldalú katonai akció bármely érintett fél részéről Szíria északkeleti részén, különösen abban az övezetben, ahol amerikaiak lehetnek jelen, nagyon nyugtalanító” – hangsúlyozta Sean Robertson, a Pentagon egyik szóvivője.
A Szíriai Demokratikus Erők (SDF), amelynek az YPG is tagja, szintén csütörtökön úgy nyilatkozott: hadüzenettel ér fel az YPG elleni támadásról szóló ankarai fenyegetőzés.
Erdogan a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy országa újabb katonai beavatkozást indíthat az Eufrátesz folyótól keletre fekvő, kurdok lakta vidéken. Ankara korábban már két hadművelet is végrehajtott az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától “megtisztította” északon az Azáz, Dzserablúsz, Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd idén januártól az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte, északnyugati Afrín várost és környékét.(MTI)

Scroll To Top