Több mint 600 ezerrel csökkent az alkalmazotti állomány Nagy-Britanniában

Több mint 600 ezerrel csökkent a fizetett alkalmazottak száma a brit vállalati szektorban a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások márciusi bevezetése óta, a betölthető állások száma pedig rekordütemben esett – közölte keddi összesítésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

A kimutatás szerint május végén 2,1 százalékkal, 612 ezerrel kevesebb bejegyzett alkalmazott volt a vállalati szektor bérezési listáján, mint márciusban.
A brit gazdaság aktivitásának rohamos csökkenésére utal az is, hogy a hetente ledolgozott munkaórák száma az áprilissal zárult három hónapban 959,9 millió volt, 94,2 millióval, 8,9 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban, a betöltetlen állások száma pedig a márciustól májusig terjedő három hónapban 342 ezerrel, 818 ezerről 476 ezerre csökkent.
A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a ledolgozott heti munkaórák és az üres állások száma egyaránt rekordütemben csökkent a vizsgált időszakokban.

A hivatalos munkanélküliségi adatokban ugyanakkor a munkahelyveszteségek még nem mutatkoznak meg, mivel a brit kormány jelenleg megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.
Az októberig szóló kötelezettségvállalás havi 2500 font (964 ezer forint) munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél.
A statisztikai hivatal a programban érintett munkavállalókat nem munkanélküliként, hanem munkát nem végző, de alkalmazotti állományban lévő foglalkoztatottként tartja számon.
Jelenleg a brit kormány 8,9 millió magánszektorbeli alkalmazott fizetését folyósítja; ez a brit alkalmazotti állomány 25 százaléka.
Mindezt figyelembe véve az ONS keddi adatismertetése szerint a brit munkanélküliségi ráta az áprilisban zárult három hónapban átlagosan 3,9 százalék volt, ugyanannyi, mint az előző három hónapban és 0,1 százalékkal magasabb, mint a tavalyi azonos időszakban.
Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Josie Dent a friss foglalkoztatási adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében kifejtette: a betölthető munkahelyek számának zuhanásából és a hivatalosan munkanélküliként nyilvántartott népesség továbbra is alacsony arányából alkotható vegyes összkép is mutatja, hogy milyen mértékű segítséget jelent a kormány által kezdeményezett bérfizetés-átvállalási program.
A CEBR szakértőjének számításai szerint e program nélkül a kedden nyilvánosságra hozott foglalkoztatási statisztikában 20 százalék feletti munkanélküliségi ráta szerepelne.
A brit statisztikai hivatal minapi bejelentése szerint áprilisban az előző havi szinthez mérve példátlan ütemben, 20,4 százalékkal – az eddig mért legnagyobb egyhavi visszaesés tízszeresével – zuhant a brit hazai össztermék (GDP) a koronavírus-járvány átszűrődő reálgazdasági hatásai miatt.(MTI)

Scroll To Top