Több a hamisított euróérme

A forgalomból kivont hamis euróérmék száma a 2011. évi 157 ezerről 2012-ben 184 ezerre emelkedett, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Jelenleg 16,5 milliárd valódi euróérme van forgalomban, vagyis megközelítőleg százezer valódi érmére jut egy hamis. Továbbra is a kéteurós érmét hamisítják a legnagyobb előszeretettel: a lefoglalt hamis érmék majdnem kétharmada volt ilyen címletű.
Az uniós szabályozás értelmében a brüsszeli bizottság, vagyis az EU javaslattevő-végrehajtó intézménye felel az Európai Műszaki és Tudományos Központ (ETSC) működéséért. Az ETSC feladata a hamis euróérmék elemzése. A központ az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak az égisze alatt működik, munkájához pedig a Monnaie de Paris francia pénzverde technikai eszköz- és létesítményhátterét veszi igénybe.
Ami a hamis euróbankjegyeket illeti, az Európai Központi Bank beszámolója szerint 2012-ben mintegy 531 ezer hamis példányt vontak ki a forgalomból. Ez azt jelenti, hogy a papírpénz tekintetében javult a helyzet: 2011-ben még 606 ezer hamis bankót találtak. A bankjegyek vonatkozásában a frankfurti székhelyű központi bank az euróhamisítás elleni küzdelem fő intézménye. (MTI)

Scroll To Top