Tíz éves mélypontra esett a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban áprilisban

Nőtt a foglalkoztatottak száma és tíz éves mélypontra esett a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban áprilisban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken közzétett kimutatása szerint áprilisban az enyhe emelkedést (4,6 százalék) valószínűsítő várakozásokkal szemben 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban az előző havi 4,5 százalékról. Ez a legalacsonyabb érték 2007 májusa óta.
Ebben az évben 0,6 százalékponttal csökkent a munkanélküliség és 854 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az Egyesült Államokban.
A munkanélküliek száma az előző havinál 146 ezerrel kevesebb, 7,1 millió volt áprilisban, az aktív lakosság körében viszont a foglalkoztatási arány az előző havi 63 százalékról enyhén csökkenve 62,9 százalékos szintet ért el.
A magánszektorban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 211 ezerrel emelkedett áprilisban, ami jóval több az utólag 79 ezerre lefelé korrigált előző havi növekedéstől, és lényegesen felülmúlja a 185 ezres piaci várakozásokat.
A 4,4 százalékos munkanélküliségi rátát a jegybank szerepét betöltő Fed de facto teljes foglalkoztatásnak tekinti és az egyik legfontosabb monetáris politikai döntési tényezőként kezeli.
(MTI)

Scroll To Top