Tíz éve nem volt ilyen alacsony az esély egy újabb pénzügyi válság kirobbanásának

Londoni pénzügyi elemzők szerint több mint tíz éve nem volt a mostanihoz hasonlóan alacsony a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a globális feltörekvő térségben.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői pénteken ismertetett féléves átfogó helyzetértékelésükben közölték, hogy a cég által vizsgált 28 feltörekvő gazdaság átlagos kockázatjelzője (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 4,3.
A több összetevőből kidolgozott mutató nullától 10-ig terjedő skálán méri a válságkockázatot. A Capital Economics londoni elemzői az új kimutatáshoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák, hogy az utóbbi évtizedekben egyetlen olyan felzárkózó gazdaság sem élt át pénzügyi válságot, amelynek CERI-indexe 5,0 alatt volt, és az új felmérésbe bevont gazdaságok zömében e szint alatt jár a mutató.
A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index az összes nagy felzárkózó térségben, de különösen a feltörekvő európai gazdaságokban csökkent az elmúlt 18 hónapban.
A három közép-európai EU-gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország CERI-indexe egyaránt 2,7. Románia kockázati mutatója ugyanakkor 4,0, Bulgáriáé pedig éppen 5,0 a Capital Economics listáján.
A vizsgált mezőnyön belül Venezuelában a legnagyobb a pénzügyi válság kockázata: itt a CERI-mutató jelenleg 9,7. A Capital Economics londoni elemzői szerint “szoros figyelmet” igényel még Thaiföld (7,7) és Dél-Afrika (5,3) is.
Az egyes részindexek közül a magánszektorba kiáramló hitelmennyiség mutatója Kína esetében 10-es, vagyis a legnagyobb kockázatot jelzi az egész csoporton belül ezen a területen.
A kínai belső hitelkockázatra – különösen az “árnyékbanki” tevékenység rizikóira – más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.
A Moody’s Investors Service hitelminősítő Londonban ismertetett új tanulmánya szerint a kínai hatóságok minden erőfeszítése ellenére az árnyékbankok – vagyis a szabályozott kínai bankszektoron kívüli pénzügyi szolgáltatók – által terjesztett hiteltermékek mennyisége még mindig gyorsabban növesztik, mint Kína nominális hazai összterméke (GDP). A Moody’s becslése szerint az árnyékbanki szektor eszközállománya 2013 végén megközelítette a 38 ezer milliárd jüant, ami az éves kínai GDP-érték 66 százaléka. Egy évvel korábban ez az arány még csak 52 százalék volt – áll a hitelminősítő elemzésében.(MTI)

Scroll To Top