Titkos adatgyűjtés – Twitter: az amerikai kormány egyre több adatot kér le

A Twitter mikroblog szerdán közölte, hogy az amerikai kormány egyre több adatot kér le a közösségi hálózat előfizetőiről.

Az első fél évben a szövetségi hatóságok 902 esetben fordultak a Twitterhez adatgyűjtési céllal. Összesen 1319 konkrét felhasználóról kértek információkat.
Ez lényegesen több mint 2012 első felében, amikor 815 esetben érkezett ilyen kérés a Twitterhez a kormánytól – olvasható a mikroblog úgynevezett átláthatósági jelentésében.
A cég nem fedte fel, hogy a kormány milyen felhasználókról kért adatokat. Utalt viszont arra, hogy kaptak adatszolgáltatási kérelmet például egy helyi seriff hivatalától egy emberrablási ügyben, továbbá „nemzetbiztonsági tisztviselőktől”.
Ezek az adatok azonban nem tartalmazzák azokat az adatlekéréseket, amelyeket az amerikai kormány az úgynevezett külföldi hírszerzési-megfigyelési törvény (FISA) alapján küld el internetes cégekhez.
A Twitter és más internetes vállalatok azt sürgetik, hogy a szövetségi kormány enyhítsen az adatkérési gyakorlat titkosságán. A Google júniusban azzal a kérelemmel fordult a FISA alapján benyújtott adatkéréseket felügyelő titkos bírósághoz, hogy saját átláthatósági jelentéseiben több információt hozhasson nyilvánosságra a FISA-adatgyűjtésről.
Jeremy Kessel, a Twitter jogi igazgatója blogján azt írta, fontos lenne, ha megírhatnák, mennyi FISA-adatkérelem fut be hozzájuk, elkülönítve azoktól a lekérésektől, amelyek száma közölhető.
„Ezt egyelőre nem hozhatjuk nyilvánosságra” – jegyezte meg.
A titkos adatgyűjtési gyakorlatról és méretéről azután robbant ki vita, hogy a The Washington Post és a brit The Guardian leleplező anyagokat közölt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos PRISM megfigyelési programjáról. A kiszivárogtatott dokumentumok szerint az adatgyűjtésben olyan internetes óriások működnek közre, mint a Google, a Microsoft, a Yahoo, a Facebook és az Apple.(MTI)

Scroll To Top