Titkos adatgyűjtés – Hongkongi és szárazföldi kínai IP-címek a megfigyeltek listáján

Az amerikai hírszerzés hongkongi és szárazföldi kínai célpontjaira vonatkozó megfigyeléseket dokumentáló iratokból közölt részleteket pénteken a South China Morning Post című hongkongi lap, amely Edward Snowdentől, a titkos adatgyűjtési botrány kirobbantójától kapta meg azokat.

Az amerikai informatikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja hozta nyilvánosságra, hogy az amerikai kormány PRISM kódnevű programjával szerte a világon figyelemmel követi állampolgárok telefonos és internetes kommunikációját.
A hongkongi adatgyűjtés részletes kivonata, amelyet független forrásból nem tudtak hitelesíttetni, dátumokat és hongkongi, valamint szárazföldi kínai IP-címeket tartalmaz négy évre vonatkozóan. Az NSA-dokumentumok több más részlet mellett arra is választ adnak, hogy a számítógépes betörési kísérlet sikeres volt-e.
A példákból a South China Morning Post arra a megállapításra jutott, hogy “a hongkongi számítógépek elleni titkos és törvénytelen behatolási kísérletek 75 százalékban sikeresek voltak”. A rendelkezésre álló adatok csupán polgári személyek gépeire vonatkoznak, nincs köztük katonai célpont.
Snowden állítása szerint nem tudja, hogy ezeken a gépeken mit kerestek, csupán azt kifogásolta, hogy az effajta technikai eszközökkel történő, engedély nélküli kapcsolatteremtés civil számítógépekkel, “törvénysértő és erkölcsileg megkérdőjelezhető”.
Snowden korábban már közölte, hogy az egyik hongkongi célpont az az egyetem, ahol a városi internetforgalmát bonyolító szerverek központja is található. Az egyetem szóvivője csütörtökön azt állította, hogy nem fedezték fel támadás nyomát a gerinchálózaton.
Az elsődleges probléma Hongkong és a szárazföldi Kína számára az kell hogy legyen, hogy az NSA illegálisan jut magánszemélyek tízmillióinak kommunikációs adataihoz, és a törvénysértésre az egyének nem is gyanakodnak – nyilatkozott Snowden. Hozzátette: “egyszerűen mindent ellopnak, és aztán kedvükre kereshetnek benne, aszerint, hogy mi érdekli őket”.
Edward Snowden ellen hazájában már bűnügyi nyomozást indítottak, aminek következménye lesz kiadatásának kérelme a hongkongi kormányzattól. Az amerikai férfi további sorsát befolyásoló jogi keretek feltérképezésével a hongkongi média rendszeresen foglalkozik, de ügyében hivatalos állásfoglalás a helyi kormányzat vagy Peking részéről még nem hangzott el.
Szombatra több szervezet is közös szimpátiatüntetést szervez az Egyesült Államok konzulátusa elé, ahol szinte folyamatosan demonstrálnak a hongkongiak. Transzparenseiken szégyenletesnek nevezik az amerikai kormány tettét, az emberi jogok megsértésének befejezésére szólítanak fel és Snowden képét a magasba emelve követlenek neki védelmet. (MTI)

Scroll To Top