Titkos adatgyűjtés – Global Times: Washington erőfitogtatással próbál úrrá lenni a helyzeten

Snowden a szökevény, miközben az Egyesült Államok kormánya az, amely megsértette az amerikai polgárok és a világ érdekeit. Washington pedig ahelyett, hogy bocsánatot kérne, erőfitogtatással igyekszik úrrá lenni a helyzeten – kommentálja az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának menekülését a Global Times című, angol nyelvű, kínai napilap kedden.

„Nehezen felelősségre vonható, félelmetes hatalomként, az Egyesült Államok képes az +igazság+ fogalmát a saját érdekeinek megfelelősen eltorzítani” – fogalmaz a lap. Egyúttal viszont biztosra veszi, hogy a közvélemény az Egyesült Államok jogsértésére összpontosít, mintsem egy „magánszemély bekerítésére”.
Washington szigorúan kézben tartja az internetet, ahol visszaél a hatalmával – véli a cikkíró, aki szerint a kormánnyal szoros kapcsolatban álló amerikai „internetbárókkal” együttműködve olyan helyzet állt elő, amelyben a világháló az amerikai érdekeket szolgálja. „Snowden megkongatta a vészharangot, és mi nem foghatjuk be a fülünket ” – teszi hozzá.
A lap szerint Edward Snowden kiszivárogtatásai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, s ha a jövőben „még több Snowden” jelenne meg, a világnak támogatnia kell őket, amennyire csak képes rá. Kínának átfogóan elemeznie kell az eset okait és hatásait, ellenkező esetben Kína lesz a „legnagyobb hal” Washington világhálójában (World Washington Web) – figyelmeztet a Global Times.
A hongkongi és a szárazföldi kínai média általánosságban az Egyesült Államokat elítélően ír a Snowden-ügyről, egyben értékeli, helyesnek tartja, ahogy Hongkong kezelte azt. A Zsenmin Zsipao központi pártlap például képmutatással vádolja az amerikai kormányt, amely „tolvajt kiált”. Egyben jogosnak és védhetőnek tartja, hogy a kiszivárogtató békében elhagyhatta Hongkongot.
A China Daily című angol nyelvű napilapban egy szakértő „megdöbbentőnek” és „a várakozásokat felülmúlónak” nevezte a kínai internetes információk amerikai megfigyelésének mértékét, annak indítékait pedig nem tartotta a terrorelhárításhoz köthetőknek.
A Ta Kung Pao című Peking-barátnak minősített hongkongi lap „barbár és erőszakos” fellépésnek tartotta az amerikai kormány nyomását Snowden feladására. A Ven Vej Po című újság szerint pedig Hongkong kiválóan vizsgázott, s úgy vélte, Washington bocsánatkéréssel tartozik a szárazföldi és hongkongi számítógépek elleni „inváziója” miatt.
A szintén hongkongi South China Morning Post keddi online közvélemény-kutatásának kérdése, hogy „ön szerint az Egyesült Államok menedéket adna-e Snowdennek, ha kínai kiszivárogtató lenne, aki Peking titkait árulta volna el?” Helyi idő szerint kora délutánig a válaszadók 93:7 százaléka gondolta úgy, hogy: igen.(MTI)

Scroll To Top