Terven felül teljesített a Garantiqa az első félévben

Az első félévben 2 százalékos növekedéssel 2545 milliárd forintra emelkedett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) kezességvállalási állománya – jelentette be csütörtökön a társaság.

Szabó István Attila, a cég vezérigazgatója a közleményben emlékeztetett, hogy a Garantiqa kezességvállalása az első félévben szinte teljes mértékben az állami (kamat)támogatott konstrukciókhoz kapcsolódott. A Garantiqa kezességvállalása révén számos olyan kkv juthatott hitelhez, amelyek garancia nélkül nem lettek volna alkalmasak a kedvezményes hitelek felvételére.
A Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelállomány a 2022. első félévi 3059 milliárd forintról 5 százalékkal 3203 milliárd forintra emelkedett.
Szabó István Attila jelezte: az elmúlt évi bázisadatokat számottevően megdobta a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2022. június végi lezárását megelőző kiugró kereslet – csak tavaly júniusban a Garantiqa közel akkora értékben vállalt kezességet új kkv-hitelek mögé, mint 2016. egész éve alatt. Ennek a hitelboomnak a megismétlődése nem volt várható idén, ezért a társaság az új kihelyezések visszaesésével számolt. Az első félévi adatok szerint ugyanakkor az állami támogatott hitelprogramok megnövekedett kereslete azt eredményezte, hogy a Garantiqa 669 milliárd forint összegű új kezességet tudott vállalni az első hat hónap során, ami a 2023. évi üzleti terv 65 százalékát teszi ki. A gazdasági környezet normalizálódásával a második félévben bátrabban jelenhetnek meg a cégek a hitelpiacon, így a Garantiqa kezességvállalása felülmúlhatja az előzetesen megfogalmazott terveket – mondta a vezérigazgató.
Az új garanciavállaláson belül a húzóerőt a Széchenyi Kártya Programok adják. Az év első negyedévében még volt lehetőség a Széchenyi Kártya MAX hiteltermékeihez kezességvállalást igényelni. A Garantiqa több mint 15 ezer ilyen hitelszerződést garantált, az 525 milliárd forintnyi kezesség 656 milliárd forint kedvezményes hitel felvételét tette lehetővé a vállalatoknak. A januártól elérhető Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelek esetében a korábbi termékhez hasonló felfutás érzékelhető.
2022-höz hasonlóan a hiteltörlesztések elmaradása miatt beváltott garanciák összege jelentősen elmarad a tervezett mértéktől. Az első félévben garancia beváltás miatt 25,3 milliárd forint kifizetést teljesített a Garantiqa, ami az egész évre tervezettnek csupán 26 százaléka – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top