Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.02.11

Az összeütközés Úgy tűnik, hogy Görögország és Németország ma kemény nap elébe néz, mivel mindkét oldal beásta magát saját pozíciójába az eurózóna pénzügyminisztereinek mai értekezlete előtt. A görög miniszterelnök, Tsziprasz szerint „nincs visszaút” az ország számára, és új megállapodást kíván kötni a hivatalos hitelezőkkel. Ezenkívül a görög hadügyminiszter felvetette, hogy ha Görögország nem tud új megállapodásra jutni az eurózónával, mindig kérheti Oroszország vagy Kína segítségét.

Az összeütközés Úgy tűnik, hogy Görögország és Németország ma kemény nap elébe néz, mivel mindkét oldal beásta magát saját pozíciójába az eurózóna pénzügyminisztereinek mai értekezlete előtt. A görög miniszterelnök, Tsziprasz szerint „nincs visszaút” az ország számára, és új megállapodást kíván kötni a hivatalos hitelezőkkel. Ezenkívül a görög hadügyminiszter felvetette, hogy ha Görögország nem tud új megállapodásra jutni az eurózónával, mindig kérheti Oroszország vagy Kína segítségét. Azonban a német pénzügyminiszter, Shäuble szerint nincs tervben új megállapodás arra, hogy az országnak több időt adjanak. Elmondása szerint „vége van”, ha Görögország nem akarja a jelenlegi segélyprogram végső részét, amely természetesen együtt jár a megszorítás jelenlegi követelményeivel és a strukturális reformmal. A görög piacok tegnap ösztönzést kaptak, miután néhány hírben szerepelt a lehetséges kompromisszum; az athéni részvénypiacon 8%-os emelkedés volt tapasztalható, miközben a görög banki részvények 15%-kal rallyztak. Az EUR/USD pár meglepően stabil volt (a napot 1,13-as egésszel nyitotta az utóbbi három napban), de ez véget érhet, amint a tárgyalások felé közeledünk.

Egy szakértő a következőképpen összegezte a görög problémát: „Mivel a görögök a segély feltételeként olyan feltételben állapodtak meg, aminek teljesítése lehetetlen – hogy kifizetik adósságukat –, az eurózóna többi része (Németországgal az élen) valójában azt akarja, hogy a görögök továbbra is elkötelezzék magukat a lehetetlen cselekedet mellett, azért, hogy esetleg több pénzhez jutnak; adósságuk, amelyet valószínűleg nem képesek visszafizetni, tovább nő… Úgy tűnik, hogy Európa többi része elfogadja, hogy Görögország tovább süllyedjen az adósságba – amelyet nem képes visszafizetni -, amíg legalábbis ígéretet kapnak annak visszafizetésére. Az a tény, hogy ezen cselekedetük állandó depressziót jelent Görögországban, nem igazán szerepel aggályaik listájának első soraiban.” Amint az a grafikonon is látható, az államadósság a GDP 170%-a fölé emelkedett, ami messze meghaladja azt a szintet, amelyre akkor számítottak, amikor az ország problémáira először derült fény. Egy olyan ország, amelynek gazdasága nominális értelemben még mindig csökken, valószínűleg képtelen egy ilyen adósság visszafizetésére, és nincs remény arra, hogy tovább finanszírozza magát, amikor a 10 éves ráták 10,2%-os szinten vannak.

Németország továbbra sem adja be a derekát, mivel ha beadja azt, akkor Spanyolország és Portugália is követik a példát, ami politikai csőd lenne. A spanyol kormány is a kompromisszum ellen van, mivel szerinte az csak az ellenzéki Podemosz Pártot erősítené. A gazdasági mutatók egyértelműek: Görögország képtelen visszafizetni adósságait, amelyeket ezért csökkenteni kell. Az eurózóna azonban mindig is politikai projekt volt (nem gazdasági), és a német politika ellenzi az adósság elengedését. Ezért valóban összeütközés elébe nézünk. Továbbra is úgy vélem, hogy kompromisszumot kötnek, de amint az Európa esetében szokásos – csak az utolsó pillanatban és csak a piacok által gyakorolt nyomásra. Ez a nyomás valószínűleg gyengébb euró képében jelenik meg a devizapiacon.

Hozzá kell tennem, hogy ez nem a kutatási csoport egyöntetű véleménye. Mások szerint Görögország már olyan olyan rossz helyzetben van (hivatalos munkanélküliségi ráta 25%, rosszabb, mint az USA-ban volt a válság legkeményebb idején), hogy a kormány úgy véli, esetleg nincs veszítenivalója, ha kilép az euróövezetből. Az egyik lehetséges magyarázat az EUR/USD pár stabilitására az, hogy néhány befektető szerint a görögök eurózónából való kilépése előnyös lenne az euróra nézve, mivel a csoport megszabadulna a leggyengébb láncszemtől. Ez hosszú távon így lehet, de kétlem, hogy rövid távon előnyös lenne. A nagy kockázat az, hogy más országok folytatják a sort, és az euróövezet felbomlik. 1919 és 2007 között 181 ország lépett ki az aranystandard uniókból; ezekből 124 azonos vagy egymás utáni években történt, amikor azonos régiókban országok léptek ki. Más szóval, amikor egyik ország kilép, akkor általában mások is követik. A piac számítani fog erre a bizonytalanságra, ha Görögország kilépett, ami szerintem gyengébb eurót jelent.

Görögország menetrendje a következő:

o Ma: Az eurózóna pénzügyminiszterei (Eurogroup) tárgyalnak Görögország további segélyezéséről

o Csütörtök-péntek: EU-csúcstalálkozó. Oroszország és Ukrajna, valamint Görögország a napirenden

o Február 16-17.: Az Eurogroup ismét ülésezik; Görögországnak ekkorra kérvényeznie kell a segélyprogram meghosszabbítását. Ez lehet a döntő értekezlet.

o Február 18-19.: Az EKB kéthetes felülvizsgálata Görögország sürgősségi likviditási támogatásáról (ELA)

o Február 28.: A segély lejár. Görögország pénzügyileg magára marad, ha nem sikerül megállapodásra jutnia.

A Fed tárgyalások megszorítás-pártiak maradnak Két Fed hivatalnok tegnap eléggé megszorítás-párti megjegyzéseket tett, ami hozzájárulhatott a dollár általános erősödéséhez a legtöbb G10 devizával szemben (kivéve NOK és SEK). A richmondi Fed elnöke, Lacker szerint a közelmúltbeli USA-beli adatok „megerősítették nézetét”, miszerint a Fed-nek júniusban kellene emelnie a kamatlábakat. „Az adatok idővel megváltoztathatják véleményemet, de azoknak meglepőeknek kellene lenniük” – mondta. Megjegyzendő azonban, hogy Lacker nem szavazó tag az FOMC-ben. Megjegyzéseit azonban a San Franciscó-i Fed elnöke, Williams is elismételte. A Financial Times lapban úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági feltételek „egyre közelebb kerülnek ahhoz, ahol érdemes lesz komolyan elgondolkodni a normalizálás megkezdéséről.” A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások továbbra is emelkedtek, ami ismét annak ellentéte volt annak, ami a legtöbb országban történik. A monetáris politika különbözősége várhatóan továbbra is támogatja a dollár erősödését.

Ausztrália lakáshitel-állománya a várakozásokat felülmúlva emelkedett decemberben; a fogyasztói bizalmi index is emelkedett. Az AUD mégsem tett szert előnyre a hír révén. Valójában minden árudeviza gyengült, mivel az olaj ára csökkent az International Energy Agency (IEA) azon tegnapi párizsi megjegyzései miatt, miszerint a túlkínálat az idei év közepéig fennállhat. A CAD volt a legrosszabb teljesítményű G10 deviza, mivel a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz azzal érvelt, hogy a CAD nem azért gyengült, mert ő gyengíti a devizát, hanem azért, mert a gazdasági helyzet romlik.

Mai események: Norvégia 4. negyedéves GDP-je várhatóan emelkedést mutat az előző negyedévhez képest. A kedden közzétett, a vártnál kedvezőbb inflációs ráta mellett ez bizonyos mértékben csökkentheti a Norges Bankra háruló azon nyomást, hogy a márciusi értekezletén csökkentse a kamatlábakat. Ez támogathatja a norvég koronát.

Svédországban a januári PES munkanélküliségi ráta várhatóan kismértékű emelkedést jelez, ami megfelel az azonos hónapra vonatkozó hivatalos munkanélküliségi ráta (csütörtök) becslés szerinti emelkedésének.

Ma beszédet tartanak: az eurózóna pénzügyminiszterei mellett az EKB Igazgatótanácsának tagja, Benoit Coeure és a dallasi Fed elnök, Richard Fisher szólal fel. Benoit Coeure a közelmúltban elmondta, hogy az adósság eltörlése politikai döntés, és az EKB nem egyezhet bele olyan adósságeltörlésbe, amelyben az EKB által birtokolt kötvények szerepelnek, mivel az jogilag lehetetlen.

A Piac

Az EUR/USD pár az 1,1260-as szint közelében marad

Az EUR/USD pár kedden valamelyest csökkent, és ismét támaszszintre talált a 1,1260-as (S1) támaszszint közelében, majd visszapattant, és a kereskedés a második egymást követő napon gyakorlatilag változatlanul zajlott. Az árfolyam a korábban említett támaszszint és az 1,1540-es (R1) ellenállásszint között van január 27. óta, ezért az EUR/USD pár rövid távú képét továbbra is semlegesnek tartanám. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet jelez. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Az 1,1100-as (S2) szintről való helyreállást továbbra is korrekciós fázisnak tartom. A medvék várhatóan végezetül ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 1,1260 (S1), 1,1100 (S2), 1,1020 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1540 (R1), 1,1650 (R2), 1,1730 (R3).

Az NZD/USD pár ismét ellenállásszintre talált a 0,7450-es szinten

Az NZD/USD pár tegnap valamelyest emelkedett, de az emelkedés ismét megállt a 0,7450-es (R1) ellenállásnál, amely a január 15. és február 3. közötti csökkenés 38,2%-os Fibonacci szintje közelében van. Mivel a vételi pozíciókkal rendelkezők képtelenek a küzdelmet ezen tartomány fölé vinni, és mivel negatív divergencia van a rövid távú mutatószámok és az ár mozgása között, a következő hullám várhatóan negatív lesz. Várhatóan ismét tesztre kerül sor a 0,7340-es (S1) támaszszinten. Az ezen szint egyértelmű, lefelé való áttörése utat nyit a következő támasz (0,7215 – S2) felé. A napi grafikonon a 0,7625-ös szint – amely a december elejétől január 21-ig az ár mozgását tartalmazó oldalirányú tartomány alsó határa – lefelé történő áttörése jelezte a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását, és a pár általános kilátását ismét negatívra változtatta. Ezért a 0,7175-ös (S3) szintről való helyreállást továbbra is korrekciós fázisnak tartom, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 0,7340 (S1), 0,7215 (S2), 0,7175 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7450 (R1), 0,7500 (R2), 0,7585 (R3).

Az USD/JPY pár áttörte a háromszög felső határát

Az USD/JPY pár ismét jelentősen emelkedett, miután erős támaszszintre talált a 118,45-ös (S3) korlát közelében. Az árfolyam felfelé áttörte a háromszög alakzat felső vonalát, amelyben az ár mozgása november óta zajlik, valamint a 119,30-as (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet. Most várhatóan tesztelnek a 120,00-s (R1) pszichológiai szint közelében. A napi grafikonon az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és egyúttal a korábban említett háromszög alakzat felső szintje felett zajlik a kereskedés. A 120,00-s (R1) kerek érték egyértelmű, felfelé való áttörésére azonban szükség lenne ahhoz, hogy a pár hosszabb távú növekvő trendjének folytatódásáról meggyőződjek.

• Támaszszint: 119,30 (S1), 118,80 (S2), 118,45 (S3).

• Ellenállásszint: 120,00 (R1), 120,75 (R2), 121,85 (R3).

Az arany valamelyest alacsonyabb szintre került

Az arany kedden valamelyest csökkent, de az 1228-as (S1) támaszszint felett maradt. A technikai kép ismét kis mértékben változott. A pénteki csökkenést követően a nemesfém rövid távú képe negatív marad, és a medvék esetleg tesztelik az 1222-es (S2) korlátot a közeljövőben. Megjegyzendő, hogy az 1222-es (S2) szint marginálisan a január 2. és 22. közötti emelkedés 61,8%-os visszatérési szintje közelében van. Kitekintve, a napi grafikonon továbbra is fennáll a magasabb minimum szint valószínűsége, ezért az 1305-ös szintről való csökkenést (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 1228 (S1), 1222 (S2), 1205 (S3).

• Ellenállásszint: 1255 (R1), 1275 (R2), 1285 (R3).

A WTI az 50,00-s szint közelébe csökkent

A WTI csökkent, miután lefelé áttörte a nagyon rövid távú növekvő tartomány alsó határát és az 50 periódusú mozgóátlagot. A nyersolaj most az 50,20-as (S1) támaszszinti tartomány közelében van, amely jelenleg egybeesik az 200 periódusú mozgóátlaggal. Ezen támaszszinti tartomány lefelé történő áttörése szerintem valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő, 49,00-s (S2) akadály felé. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van, de mivel pozitív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között, inkább a partvonalon maradok az általános képet illetően.

• Támaszszint: 50,20 (S1), 49,00 (S2), 47,35 (S3).

• Ellenállásszint: 51,10 (R1), 51,60 (R2), 52,55 (R3).

Scroll To Top