Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.01.15

Az EKB „zöld jelzést kapott” az OMT programhoz Az Európai Központi Bank értékpapír-adásvételi műveleti (Outright Monetary Transaction) programja „alapjában véve” megfelel az EU alapszerződésének, amíg bizonyos feltételeket teljesít.

Az EKB „zöld jelzést kapott” az OMT programhoz Az Európai Központi Bank értékpapír-adásvételi műveleti (Outright Monetary Transaction) programja „alapjában véve” megfelel az EU alapszerződésének, amíg bizonyos feltételeket teljesít. Az Európai Bíróság nem kötelező érvényű véleménye elgördítette az államkötvények vásárlása előtt álló legnagyobb akadályt, ezáltal a Bank bevezetheti a mennyiségi könnyítési programot a deflációs kockázat leküzdése érdekében. Az EKB az OMT program keretében felvásárolhatja a bajba jutott országok kötvényeit annak érdekében, hogy csökkentse kamatlábaikat, az országoknak pedig cserébe több szigorú követelménynek kell megfelelniük. A végleges döntés – amely várhatóan négy-hat hónap múlva születik meg – valószínűleg megerősíti a bíróság általános véleményét.

Bár az övezet közös devizájának reakciója korlátozott volt a bíróság döntése alatt, gyengült, miután Draghi elnök kommentárt adott egy német lapnak. Eszerint az EKB készen áll arra, hogy államkötvényeket vásároljon az övezet inflációjának felélénkítésére. A cikk, amelyet az Európai Bíróság időközi szabályozása követett, fokozza annak valószínűségét, hogy a kötvényvásárlásról már a Bank jövő csütörtöki értekezletén döntést hoznak a görög választások bizonytalansága ellenére.

Az angol font kis lendületet kapott, miután a Bank of England kormányzója, Mark Carney beszédet tartott a „Treasury Select Committee” (kincstári bizottság) előtt, amelynek során elhangzott, hogy az olajárak felére csökkenése az utóbbi hat hónapban „nettó pozitív” jellegű az Egyesült Királyság gazdasága számára. Bár a közelmúltbeli olajár-csökkenés az utóbbi 14 év legalacsonyabb szintjére taszította az ország inflációját, elválasztotta azt az eurózóna tartósan alacsony inflációjától. Az EUR/GBP pár a 0,7740-es szint alá csökkent a megjegyzések idején (ez a 2008. október 6-i minimum szint), és még tovább csökkenhet, megcélozva a következő, 0,7700-as támaszszintet a közeljövőben. Ezen szint lefelé történő áttörése még alacsonyabb szintre csökkentheti az árfolyamot (talán a 0,7620-as szint felé).

Az USA-ban a decemberi viszonteladói értékesítésben 2014. január óta a legnagyobb csökkenés következett be. A decemberi csökkenés az előző havi adat lefelé történő korrekciója után következett be, ami általánosságban arra utalt, hogy a fogyasztók kevesebbet költöttek a 4. negyedévben. Emiatt csökkenthetik az utolsó negyedéves növekedési rátával kapcsolatos előrejelzést. Bár a dollár veszített kedvező momentumából, és kissé gyengült a főbb devizapárjaival szemben, fenntartjuk hosszabb távú bika jellegű nézetünket az amerikai dollárral kapcsolatban, különösen mivel a G10 alternatívák kevésbé vonzóak.

Az éjszaka folyamán közzétették, hogy Ausztrália munkanélküliségi rátája decemberben 6,1%-ra csökkent (novemberben 6,2% volt a lefelé korrigált adat). A munkanélküliségi ráta váratlan csökkenését a foglalkoztatás nettó változásának meglepő emelkedése követte, amely szerint decemberben kb. 37,4 ezer személy talált munkát. Az adatok jelentősen felülmúlták a várakozásokat, és az AUD/USD pár kb. 0,7%-kal emelkedett (kb. a 0,82-es szinten állt meg). A kedvező munkaerő-piaci adatok valószínűleg valamelyest csökkentik az RBA-ra a kamatlábak csökkentése miatt nehezedő nyomást. A decemberben közzétett, vártnál kedvezőtlenebb GDP adatok, az alacsonyabb infláció és az árucikkek csökkenő árai azonban valószínűleg fenntartják a kamatlábcsökkenés lehetőségét, és értékesítési nyomás alatt tartják az ausztrál dollárt.

Mai mutatószámok: Az eurózóna novemberi kereskedelmi mérlegét közzéteszik. Norvégia novemberi kereskedelmi mérlege is napvilágot lát.

Kanada közzéteszi a decemberi meglévő lakások értékesítését.

Az USA januári Empire gyártási PMI-indexe várhatóan jelzi, hogy a NY gyártók üzleti feltételei kissé jobbak. Az azonos hónapra vonatkozó philadelphiai Fed üzleti aktivitási indexet és a január 10-én véget ért hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állományát is közzéteszik.

A Piac

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,1730-as szintről

Az EUR/USD szerdán csökkent, de támaszszintre talált az 1,1730-as (S1) szinten, és visszapattant, miután az USA decemberi kiskereskedelmi forgalma 2014. január óta a legjobban csökkent. A pár ezt követően ellenállásszintre talált valamelyest az 1,1860-as (R1) szint alatt, csökkent, és a kereskedés többé-kevésbé változatlanul zajlott. Mivel még mindig pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, és az MACD – bár negatív – oldalirányba mutat, egyelőre a partvonalon maradnék. A hosszabb távú trend csökkenő marad, ezért várnék az egyértelműbb jelzésekre, hogy a medvék visszaszerezték az irányítást. Továbbra is úgy vélem, hogy valószínűleg a pár eléri az 1,1700-as (S2) szintet a közeljövőben, amelyet a 2005. december 8-ai minimum szint határoz meg. Ezen akadály lefelé történő áttörése valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbítások előtt az 1,1635-ös (S3) szint felé, amely a 2005. november 15-ei minimum szint.

• Támaszszint: 1,1730 (S1), 1,1700 (S2), 1,1635 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1860 (R1), 1,1975 (R2), 1,2000 (R3).

Az EUR/JPY pár visszapattant a 137,00-s szintről

Az EUR/JPY pár csökkenése folytatódott, de miután néhány vételi megbízásra talált a 137,00-s (S1) szint közelében, visszapattant, és marginálisan a 139,00-s (R1) akadály alatt zajlott a kereskedés. Rövid távú momentum mutatószámainkra tekintve pozitív divergencia látható mindkét mutatószám és az ár mozgása között. Ezenkívül az RSI kilépett túlértékesített tartományából és felfelé mutat, miközben az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán. Ezen jelzéseket figyelembe véve számítanék a visszapattanás folytatódására. A napi grafikonon látható, hogy az árfolyam visszapattant a december 30-án befejeződött fej-váll alakzat 2. célja közeléből. Még akkor is, ha a jelenlegi visszapattanás folytatódik, az árfolyam struktúrája továbbra is negatív középtávú képet tár elénk.

• Támaszszint: 137,00 (S1), 135,20 (S2), 134,15 (S3).

• Ellenállásszint: 139,00 (R1), 140,00 (R2), 141,80 (R3).

Az arany-bikák ismét elutasításra találtak

Az arany visszapattant a lehetséges fordított fej-váll alakzat nyakvonaláról, és ismét megpróbálta felfelé áttörni az 1238-as (R1) ellenállásszintet, de a vételi pozíciókkal rendelkezők ismét kudarcot vallottak, és a nemesfém ára csökkent. Mivel a vevők képtelenek a küzdelmet ezen ellenállásszinti tartomány fölé vinni, egyelőre semleges álláspontra helyezkedem. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják a partvonalra helyezkedést. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – tovább csökkent. Szeretném látni az egyértelmű napi zárást az 1238-as (R1) tartomány felett, mielőtt ismét magabiztos lennék a növekvő mozgást illetően.

• Támaszszint: 1222 (S1), 1205 (S2), 1197 (S3).

• Ellenállásszint: 1238 (R1), 1255 (R2), 1270 (R3).

A WTI a 49,65-ös tartomány felé tart

A WTI szerdán jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte a 47,00-s (S1) (támaszszintté vált) ellenállásszinti tartományt. Az emelkedés megállt marginálisan a 49,65-ös (R1) ellenállásszint alatt, és az ár valamelyest visszatért. A tegnapi jelentős emelkedés hatására befejeződött a hibás kilengésű alj az 1 órás grafikonon, és megerősítette a magasabb maximum szintet. A momentum mutatószámokra pillantva azonban a következő rövid távú hullám várhatóan csökkenő lesz, és talán teszteli a 47,00-s (S1) tartományt, ezúttal támaszszintként. Az RSI kilépett a túlvásárolt tartományból és lefelé mutat, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan bármikor hajlandó indító vonala alá kerülhet. Akkor is, ha a következő mozgás negatív irányú – mivel a magasabb minimum szint valószínűsége továbbra is fennáll – a rövid távú irányt mérsékelten növekvőnek tartanám. A hosszabb távú trendet tekintve a WTI még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, és ezáltal az általános csökkenő trend érvényben marad. Mindazonáltal lehetséges hajnalcsillag gyertya alakzatot láthatunk a napi grafikonon, amely alátámasztja nézetemet, miszerint az ár korrekciója növekvő a közeljövőben.

• Támaszszint: 47,00 (S1), 45,00 (S2), 44,15 (S3).

• Ellenállásszint: 49,65 (R1), 50,30 (R2), 52,00 (R3) .

Az NZD/USD pár támaszszintre talált a 0,7700-as szint közelében

Az NZD/USD pár csökkent, és támaszszintre talált marginálisan a 0,7700-as (S1) szint felett. Figyelembe véve, hogy az árfolyam összeomlott, miután hétfőn elérte a 0,7850-es (R2) kulcsfontosságú ellenállásszintet, a csökkenő hullám várhatóan folytatódik. Az 0,7700-as (S1) akadály egyértelmű áttörése valószínűleg hosszabbításokat vált ki a 0,7625-ös (S2) támaszszint felé. Bár további medve jellegű hosszabbítások lehetősége fennáll, az általános rövid távú útvonalat továbbra is oldalirányúnak tartanám, mivel az árfolyam még mindig a 0,7625-ös (S2) támaszszint és a 0,7850-es (R2) ellenállásszint között van december eleje óta.

• Támaszszint: 0,7700 (S1), 0,7625 (S2), 0,7500 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7785 (R1), 0,7850 (R2), 0,7910 (R3).

Scroll To Top