Devizapiac – Meglepő lépés a svájci jegybanktól, Magyarországon az autóhiteleseknek fájhat leginkább

A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre a történelmi mélypontnak számító 430,16 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtökön délelőtt, miután svájci jegybank (SNB) váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A lépés elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább. Kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 323 forint környékén stabilizálódott.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb “komoly károktól óvta meg” a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.
A piaci elemzőket meglepte a svájci jegybank lépése, és az első nyilatkozatok alapján mindenki egyetértett abban, hogy komoly következményei lesznek a döntésnek.
A svájci frank fillérekkel 265 forint fölött állt az SNB döntése előtt, 10.30-kor. Innen csaknem 15 perc alatt átmenetileg 430,16-ig gyengült a forint, ami történelmi mélypontnak számít. További 15 perc múlva, 11 órakor a frankot 310 forint körül jegyezték. 12 órakor 315 forinton állt a frank és 30 perc múlva is ezen a szinten járt, a forint ekkor mintegy 18 százalékkal állt a nyitóérték alatt.
Az euró/forint árfolyam is nagy ívet járt be. Az SNB döntés előtt 1 euró kevéssel 319 forint alatt állt., 15 perc múlva pedig 326,3 forintig erősödött az euró, amely ezután némileg gyengült, majd 11.45-kor érte el eddigi napközbeni és történelmi csúcsát, a 327,6 forintot. (Az előző rekord 2012. január elején született 324,27 forint/frank árfolyammal.) Ezután az euró fokozatosan gyengült, fél egykor órakor 323 forinton jegyezték, ami 1,2 százalék euróerősödés a csütörtöki nyitószinthez viszonyítva.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében kiemelte: a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit
“A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől” – közölte az NGM. A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet.
Trócsányi László igazságügyi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva a Parlamentben csütörtökön azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. Egyben emlékeztetett, hogy a bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek.
Az MTI-nek nyilatkozó devizapiaci elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.
Londoni pénzügyi elemzők úgy vélték, szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz az SNB devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett. Szakértők szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.(MTI)

 

Scroll To Top