Devizapiac – NGM: felelős döntés volt az árfolyamvédelem

A svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az NGM közleménye felhívja a figyelmet: a svájci jegybank csütörtöki lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült.
Mindez megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát – húzza alá a nemzetgazdasági tárca -, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette.

“A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől” – közölte az NGM.

A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.
A tárca közölte, a svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, amelyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten.
“Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk” – írta az NGM. (MTI)

Scroll To Top