Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.25

A mai adatok: Az európai nap során a kulcsfontosságú esemény az EKB elnöke, Mario Draghi beszéde lesz, amelynek címe „Közös piac, közös deviza, közös jövő”. Beszédében néhány érdekes megjegyzést hallhatunk az euró jövőjével kapcsolatban. Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint augusztusban éves szinten 1,9%-kal emelkedett (júliusban éves szinten 1,8% volt). Emiatt a 3 havi mozgóátlag gyorsulni fog, ha megfelel az előrejelzésnek.

image001 (2)

 • A kiwi jelenlegi szintje indokolatlan és fenntarthatatlan   Az Új-Zélandi Nemzeti Bank egy ma közzétett nyilatkozatban az állt, hogy véleményük szerint a deviza árfolyamának jelenlegi szintje „indokolatlan és fenntarthatatlan”, valamint további lefelé történő korrekció várható a közelmúltbeli erős értékesítési nyomás ellenére. Az új-zélandi dollár (kiwi) 2013 szeptembere óta a legalacsonyabb szintjére gyengült az amerikai dollárhoz képest és a következő hónapokban tovább gyengülhet. A további gyengülést okozó tényezők között szerepelnek Új-Zéland árucikkeinek csökkenő árai, Kína gazdasági növekedésének lassulása és az USA gazdaságának kedvezőbb kilátásai, azon várakozások közepette, hogy a Fed esetleg hamarabb megkezdi a monetáris politika szigorítását, mint arra jelenleg számítanak. Ezen tényezők ötvöződése miatt az új-zélandi dollár jelentős változtatások elébe néz a következő hónapokban.
 • Az ausztrál dollár is gyengült és február óta a legalacsonyabb szintre került, mivel a deviza újból lefelé ható nyomás alá került, amit főleg az új-zélandi dollár okozott. Az ausztrál dollár gyengülése folytatódott, miután az Ausztrál Nemzeti Bank kormányzója, Glenn Stevens elmondta, hogy a Bank intézkedések bevezetését fontolgatja, hogy korlátozza a kölcsönzést a spekulatív befektetésekhez az ország túlfűtött ingatlanpiacán.
 • A dollár index, amely a dollár értékét méri egy hat devizát tartalmazó valutakosárhoz képest, négy évet tekintve rekordmagasságba emelkedett, ami részben a kedvező USA-beli lakáspiaci adatoknak tudható be, amelyeket szerdán tettek közzé.
 • A kínai központi bank kormányzóját leválthatják, mivel a széles körű gazdasági reform keretében személyi cserékre kerül sor. A Kínai Nemzeti Bank vezetői pozíciójának legesélyesebb várományosa állítólag korábban bankár volt, illetve értékpapír-piaci szabályozás terén szintén tapasztalattal rendelkezik. Kína gazdasági növekedése stagnált az utóbbi hónapokban és fennáll a kockázata annak, hogy nem éri el a kormány 7,5%-os célkitűzését. A korábbi bankár lehetséges kinevezése fokozhatja a befektetők azon várakozásait, hogy tovább lazítanak a monetáris politikán, hogy ösztönözzék a gazdasági növekedést és elérjék a növekedési célkitűzést.
 • A mai adatok: Az európai nap során a kulcsfontosságú esemény az EKB elnöke, Mario Draghi beszéde lesz, amelynek címe „Közös piac, közös deviza, közös jövő”. Beszédében néhány érdekes megjegyzést hallhatunk az euró jövőjével kapcsolatban. Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint augusztusban éves szinten 1,9%-kal emelkedett (júliusban éves szinten 1,8% volt). Emiatt a 3 havi mozgóátlag gyorsulni fog, ha megfelel az előrejelzésnek.
 • Svédország augusztusi termelői árindexe is napvilágot lát, de nincs előrejelzés. Mindazonáltal az alacsony érték fokozhatja az ország deflációs kockázatával kapcsolatos aggályokat.
 • Az USA-ban később közzéteszik az augusztusi tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát. A teljes adat az előrejelzés szerint havi szinten 18,0%-kal csökkent (az előző hónapban havi szinten +22,6% volt az adat). Másrészt a tartós árucikkek rendelésállományában a szállítóberendezéseket kivéve a becslés szerint havi szinten emelkedés következett be, ami fordulatot jelent a júliusi adathoz képest. Az előrejelzés szerint jelentős fordulat áll be a teljes adatban, és ha ez beigazolódik, akkor a júliusi rekordnagyságú emelkedésből az eddigi legnagyobb mértékű csökkenésbe vált át. A szeptemberi előzetes Markit szolgáltatási szektor PMI-index várhatóan kissé csökkent, de viszonylag magas szinten maradt. Közzéteszik az előzetes kompozit adatot is. A szeptember 20-án véget ért hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát.
 • Az EKB elnökének beszéde mellett két másik személy szólal fel csütörtökön. A Bank of England kormányzója, Mark Carney és az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart beszél.

 

 

Az EUR/USD pár készen áll az 1,2760-as szint tesztelésére

 • Az EUR/USD pár szerdán csökkent és lefelé áttörte az 1,2825-ös támaszszintet (amely ellenállásszintté vált). Az európai délelőtt során úgy tűnik, hogy a pár készen áll az 1,2760-as (S1) kulcsfontosságú támaszszinti tartomány tesztelésére, amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt az erős támaszszinti tartományt, várhatóan előkészíti a terepet a további hosszabbítások előtt, talán a 2012. november 13-i minimum szintig (1,2660 – S2). A pár a napi grafikonon még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért fenntartom azon nézetemet, hogy árfolyam általános útvonala csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1,2760 (S1), 1,2660 (S2), 1,2500 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2825 (R1), 1,2900 (R2), 1,2930 (R3)

 

Az USD/JPY pár ismét elérte a 109,25-ös ellenállásszintet

 • Az USD/JPY pár tegnap emelkedett, és ismét elérte a 109,25-ös (R1) ellenállásszinti tartományt. Amíg az ár a kék növekvő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, a rövid távú irányt növekvőnek tartanám. A 109,25-ös (R1) tartomány egyértelmű, felfelé való áttörése megerősíti a következő magasabb maximum szintet, és valószínűleg hosszabbításokat vált ki a 110,00-s (R2) pszichológiai szint felé. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel – a napi grafikonon lévő háromszögből való kilépés után – az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.
 • Támaszszint: 108,25 (S1), 107,40 (S2), 106,80 (S3)
 • Ellenállásszint: 109,25 (R1), 110,00 (R2), 110,70 (R3)

 

 

Az NZD/USD pár lefelé áttörte a 0,8000-es szintet

 • Az NZD/USD pár csökkent az ázsiai délelőtt során, és lefelé áttörte a 0,8000-es pszichológiai korlátot. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy ezen kulcsfontosságú szint alatt tartsák az árfolyamot, várhatóan hosszabbításokat indítanak el a következő, 0,7930-as (S1) támaszszinti akadály felé. Momentum mutatószámainkat tekintve az RSI lefelé áttért 30-as szintjén, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt maradt, és lefelé mutat. Ez megalapozza a gyorsuló, medve jellegű momentumot és fokozza a további csökkenés valószínűségét a közeljövőben. Amíg a pár a rövid távú kék csökkenő trendvonala alatt és az előző, hosszabb távú – 2013. augusztus 30-tól eredő – növekvő trendvonala (világoskék vonal) alatt van, az általános kép szerintem negatív marad.
 • Támaszszint: 0,7930 (S1), 0,7850 (S2), 0,7725 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8000 (R1), 0,8080 (R2), 0,8180 (R3)

 

Az arany csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1225-ös szint közelében

 • Az arany csökkent, miután konszolidált az 1225-ös (R1) korlát közelében. A nemesfém most ezen ellenállásszint és az 1208-as (S1) támaszszint között van. Figyelembe véve, hogy a tegnapi mozgás hatására a csökkenő trendbeli struktúra nem változik, a fém várhatóan ismét teszteli az 1208-as (S1) szintet. Momentum mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI lefelé áttért 50-es szintjén, miközben az MACD – amely már negatív – éppen most tért át lefelé indító vonalán. Bika jellegű visszafordulás jelzésének hiányában, de figyelembe véve, hogy pozitív divergencia van az ár mozgása és a mutatószámok között, mérsékelten negatív technikai kép tárul elém. Szerintem az 1200-as (S2) pszichológiai szint egyértelmű, lefelé történő áttörése szükséges a nagyobb csökkenés kiváltásához. Egy ilyen mozgás utat nyithat az 1180-as (S3) erős támaszszinti tartomány felé, amelyet a 2013. júliusi és decemberi minimum szintek határoznak meg.
 • Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

 

 

A WTI visszatért a 92,00-s szint fölé

 • A WTI emelkedett szerdán és ismét felfelé áttörte a 92,00-s szintet. Amíg azonban nem látok egyértelmű trendet, inkább várakozó állásponton maradok. Ezenkívül a napi grafikonra tekintve a trend szerintem csökkenő marad, de továbbra is pozitív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ez a másik oka annak, ami miatt inkább semleges állásponton maradok. Ha az ár felfelé áttöri a 94,00-s (R1) ellenállásszintet, valószínűleg megerősíti a divergenciát és utat nyithat a következő akadály felé (96,00 – R2). Másrészt, mielőtt biztosabb lennék a nagyobb csökkenéseket illetően, szeretném látni a 90,00-s (S3) pszichológiai szint egyértelmű, lefelé történő áttörését.
 • Támaszszint: 92,00 (S1), 90,60 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 94,00 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

Scroll To Top