Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.24

A dollár vegyesen viselkedett Az USA-beli hozamokkal és kamatlábakkal kapcsolatos várakozások tegnap alábbhagytak és a dollár vegyesen viselkedett az általánosságban trend nélküli kereskedésen. A piac nem kapott iránymutatást a beszédet tartó három Fed hivatalnoktól, akik az Aranyfürt című mese három medvéjére emlékeztetnek.

image001 (2)

 • A dollár vegyesen viselkedett  Az USA-beli hozamokkal és kamatlábakkal kapcsolatos várakozások tegnap alábbhagytak és a dollár vegyesen viselkedett az általánosságban trend nélküli kereskedésen.
 • A piac nem kapott iránymutatást a beszédet tartó három Fed hivatalnoktól, akik az Aranyfürt című mese három medvéjére emlékeztetnek. A Kansas City-beli elnök, George (az FOMC nem szavazó tagja) elmondta, hogy most jött el az ideje a kamatlábak normalizálásának, és azoknak “már nulla felett kellene lenniük”, miközben a Minneapolisi elnök, Kocherlakota nyilatkozata szerint inkább attól kell tartani, hogy a Fed túl gyorsan, nem pedig túl lassan emeli a kamatlábakat. Eközben a St. Louis-i Fed elnöke, Bullard elmondta, hogy várakozásai szerint „jövő év első felében kerül sor valamire”.
  • Az egyedüli figyelemre méltó trend az volt, hogy a dollár erősödött a három árudevizához képest. Ez részben annak tudható be, hogy aggályok merültek fel a kínai növekedéssel kapcsolatban, amikor az elemzők áttekintették a tegnap közzétett gyártási PMI értékeit. Ezenkívül a devizáknak megvan a saját sztorijuk. Miután a CAD pénteken jelentősen gyengült, várakozásaim szerint hétfőn valamelyest visszapattant volna. De a kanadai viszonteladói értékesítés váratlanul csökkent júliusban, hét hónapot tekintve először. A csalódást keltő adat hatása ötvöződött a Kanadai Nemzeti Bank helyettes kormányzója, Wilkins azon nyilatkozatával, miszerint az országnak továbbra is monetáris ösztönzésre van szüksége a gazdasági helyreállás sínen tartására. A kanadai dollár helyreállása a vártnál hosszabb ideig eltarthat.
  • Az NZD gyengült, miután a Fonterra csökkentette a farmereknek a tejért fizetett összeggel kapcsolatos előrejelzését. A deviza csak kis lendületet kapott, amikor az augusztusi kereskedelmi mérleg csupán 472 millió NZD deficitet mutatott, amely kevesebb, mint az 1,125 milliárd NZD-vel kapcsolatos előrejelzés fele. Az adatok között a Kínába irányuló export 12 hónapot tekintve a legalacsonyabb szintre csökkent, ami másképpen jelzi, hogy Kína lassulása Új-Zéland mezőgazdasági exportjára is kihat. A Bloomberg készített egy indexet, amely követi Kína GDP-jét abból a célból, hogy segítsen a hivatalos adat előrejelzésében. Az index jelzi, hogy a növekedés éves szinten kb. 6,3%-ra csökkent, amely messze elmarad a 2. negyedéves 7,4%-tól. Ez valószínűleg további nyomást gyakorol az ausztrál dollárra és az új-zélandi dollárra, ha beigazolódik, hogy nagyjából pontos. A 3. negyedéves GDP adatokat október 21-én teszik közzé.
  • A NATO szóvivője elmondta, hogy „jelentős csapatkivonásra” került sor Ukrajna területéről. A helyi sajtó állítólag azt mondta, hogy ha a helyzet tovább javul, akkor az Oroszországra kivetett szankciók egy részét visszavonhatják, amire talán a hónap végéig sor kerül. A befektetőknek alaposan figyelemmel kell kísérniük a helyzetet, mivel a szankciók visszavonása jelentős hatást gyakorolhat a rubelre, amely mindenesetre a fő feltörekvő piacbeli devizák legnagyobb hozamával büszkélkedhet. A szankciók bizonyos mértékű visszavonása az eurót is támogathatja, mivel az európai vállalkozások kereskedelmi tevékenysége fellendül, és kevésbé gyakorol lefelé ható nyomást az európai élelmiszerárakra. A feszültség csökkenése az aranyat is érintheti, bár az arany nem lendült fel annyira a feszültségek hatására.
  • A S&P aggasztó szavakkal illette Európát. A minősítő ügynökség azzal érvelt, hogy Németország unióellenes pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) politikailag meg fogja nehezíteni, hogy Németország bármilyen európai finanszírozásban részt vegyen. Ez valójában megkérdőjelezi az eurozóna segélyezési rendszerét, és megnehezíti majd, hogy az EKB bármilyen mennyiségi könnyítést bevezessen. Mivel az AfD támogatókat kap Merkel kancellár jobb oldalán, az a „last-minute” kompromisszum, amelyre az eurozóna egyes válságainak idején kényszerült az utóbbi években, talán már nem lehetséges a jövőben. Miközben a jelentés valószínűleg ma nem okoz mozgást a piacon ma vagy holnap, a komoly és tekintélyes unióellenes párt növekvő népszerűsége egy olyan országban, amely a legfőképpen felelős a deviza fenntarthatóságáért, potenciálisan negatív a devizára nézve.
 • Mai mutatószámok: Az európai nap során a fő esemény a szeptemberi német Ifo felmérés közzététele lesz. Várhatóan mindhárom index csökkent, ami hozzájárulhat a közös devizára ható nyomáshoz, valamint okot adhat a befektetőknek arra, hogy az EUR/USD párt lefelé nyomják.
 • Svédországban közzéteszik a szeptemberi gazdasági tendenciáról készített felmérést, és az általános üzleti és fogyasztói hangulatindex várhatóan csökkent. Ez gyarapítja azon bizonyítékok bővülő körét, miszerint Svédország gazdasága romlik, és gyengítheti a svéd koronát.
 • Norvégia júliusi AKU munkanélküliségi rátája várhatóan változatlan maradt, ellentétben az augusztusban közzétett júliusi hivatalos munkanélküliségi ráta emelkedésével.
 • Az USA-ban az augusztusi új lakások értékesítése adat lát napvilágot, és az adat várhatóan emelkedett. A közelmúltbeli kedvezőtlen lakáspiaci adatok azonban fokozzák a kedvezőtlenebb érték valószínűségét.
 • A clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester és a chicagói Fed elnöke, Charles Evans szólalnak fel ma este.

 

Az EUR/USD pár gyakorlatilag változatlan maradt

 • Az EUR/USD pár az európai kedd délelőtt során valamelyest emelkedett, de miután elérte az 1,2900-as (R1) szintet, csökkent, majd gyakorlatilag változatlanul zajlott a kereskedés. Az 1 órás grafikonra tekintve továbbra is pozitív divergencia állapítható meg órás momentum mutatószámaink és az ár mozgása között. Emiatt szerintem az árfolyam még egyszer megkísérelheti a visszapattanást. Ezt az elgondolást napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI továbbra is emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD jelző vonala felett maradt. A pár azonban még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért fenntartom azon nézetemet, hogy árfolyam általános útvonala csökkenő marad. A lehetséges bika jellegű hullámokat korrekciós mozgásnak és megújult eladási lehetőségnek tartanám. Várnék az 1,2825-ös (S1) szint közeljövőben bekövetkező egyértelmű, lefelé történő áttörésére, ami utat nyit az 1,2760-as (S2) kulcsfontosságú tartomány felé.
 • Támaszszint: 1,2825 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2900 (R1), 1,2930 (R2), 1,3000 (R3)

 

 

 

A GBP/JPY pár támaszszintre talált a 176,65-ös szinten

 

 • A GBP/JPY pár kedden csökkent, de bizonyos mennyiségű vásárlást váltott ki a 176,65-ös (S1) szint közelében, és visszapattant, majd ellenállásszintre talált a 178,75-ös (R1) szinten. Amíg az árfolyam a rövid távú kék növekvő trendvonal felett, valamint az 50 és 200 periódusú mozgóátlag felett helyezkedik el, a rövid távú növekvő útvonal továbbra is érvényben van. A napi grafikonon a szélesedő alakzatból való kilépést követően az árfolyam struktúrája növekvő trendet jelez és emiatt a pár várhatóan emelkedni fog a közeljövőben. A 14 napos RSI azonban úgy tűnik, hogy hajlandó kilépni túlvásárolt tartományából, ezért figyelnék az újabb visszatérésre, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek.
 • Támaszszint: 176,65 (S1), 175,40 (S2), 174,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 178,75 (R1), 180,70 (R2), 181,00 (R3)

 

 

Az AUD/USD pár támaszszintre talált a 0,8835-ös szint közelében

 • Az AUD/USD pár csökkenése folytatódott, és elérte a 0,8835-ös (S1) támaszszintet. Bár a rövid távú csökkenő trend érvényben marad, szerintem most eljött az ideje annak, hogy a partvonalon helyezkedjünk el. Ennek oka, hogy pozitív divergencia található mindkét momentum mutatószám és az ár mozgása között. Ez jelzi, hogy a csökkenő trend lendülete alábbhagy, és fokozza a növekvő korrekciós fázis kezdetének valószínűségét. Ezenkívül a napi grafikonon az RSI felfelé mutat, és úgy tűnik, hogy hajlandó felfelé áttérni 30-as szintjén. Ez a másik oka annak, ami miatt figyelnék a lehetséges korrekciós mozgásra. Mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő trendet illetően, inkább szeretném látni a 0,8835-ös (S1) szint alá való egyértelmű, lefelé történő áttörést. Egy ilyen jellegű lefelé történő áttörés valószínűleg megnyitja az utat a 0,8730-as (S2) támaszszint felé.
 • Támaszszint: 0,8835 (S1), 0,8730 (S2), 0,8660 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8920 (R1), 0,9000 (R2), 0,9112 (R3)

 

 

Az arany nem volt képes az 1225-ös szint felett zárni

 • Az arany tovább emelkedett tegnap és megpróbált az 1225-ös (R1) szint fölé rallyzni. A nemesfém azonban elveszítette erősödését és visszatért, majd marginálisan ismét az 1225-ös (R1) korlát alatt zajlott a kereskedés. Bár a korábban említett mozgás nem változtatta meg a csökkenő trend struktúráját, egyelőre a partvonalra helyezkedem, mivel momentum mutatószámaink jelenleg nem adnak negatív jelzést. Az RSI semleges szintje közelében van, miközben az MACD – bár negatív – indító vonala felett van és felfelé mutat. Ezenkívül a napi grafikonon a 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben a napi MACD úgy tűnik, hogy készen áll jelző vonalán felfelé való áttérésre. Ez a másik oka annak, hogy inkább semleges állásponton maradnék, és várnék arra, hogy az ár mozgása és a momentum mutatószámaink megerősítsék egymást.
 • Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

 

A WTI visszapattant a 90,60-as szintről

 

 • A WTI támaszszintre talált a 90,60-as szinten és valamelyest emelkedett. Amíg nem látok egyértelmű trendet, inkább semleges állásponton maradok. Momentum mutatószámaink is alátámasztják választásomat. Az RSI ellenállásszintre talált 50-as szintjén és csökkent, miközben az MACD felfelé áttért jelző vonalán. Ezenkívül a napi grafikonra tekintve a trend szerintem csökkenő marad, de továbbra is pozitív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ennek eredményeképpen semleges állásponton maradnék, ami az olaj általános képét illeti. Mielőtt biztosabb lennék a nagyobb csökkenéseket illetően, szeretném látni a 90,00-s (S2) pszichológiai szint egyértelmű, lefelé történő áttörését.
 • Támaszszint: 90,60 (S1), 90,00 (S2), 87,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 92,50 (R1), 94,00 (R2), 96,00 (R3)

Scroll To Top