Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.22

Skócia és a Fed visszhangjai A skóciai népszavazást magunk mögött hagytuk, de következményei még most is befolyásolják a politika világát. Az Egyesült Királyságban jelentős erőeltolódás lesz a Westminstertől Skócia felé, illetve a feltételezések szerint Wales és Észak-Írország felé is. Ebben az esetben Anglia is valószínűleg bizonyos mértékű önkormányzást követel.

image001 (2)

 • Skócia és a Fed visszhangjai  A skóciai népszavazást magunk mögött hagytuk, de következményei még most is befolyásolják a politika világát. Az Egyesült Királyságban jelentős erőeltolódás lesz a Westminstertől Skócia felé, illetve a feltételezések szerint Wales és Észak-Írország felé is. Ebben az esetben Anglia is valószínűleg bizonyos mértékű önkormányzást követel. Hosszú távon ez esetleg reakcióképesebbé és versenyképesebbé teheti az Egyesült Királyság gazdaságát. Rövid távon azonban valószínű, hogy fellendíti az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP), a jobboldali, elszigetelődést szorgalmazó pártot, amely nyomást gyakorol a Konzervatívokra az EU-ellenesség irányába. Az ehhez hasonló gondolatok lehetnek az egyik oka annak, hogy a GBP a skóciai szavazás bejelentését követően szerzett erősödésének nagy részét elveszítette. Szerintem az értékesítés túlzott lehet, mivel az Egyesült Királyság megszorításaival kapcsolatos várakozásokban fordulat állt be.
 • A skóciai népszavazás Egyesült Királyságra gyakorolt hatásai csak hosszabb távon válnak egyértelművé. A legközvetlenebb hatást Katalóniára és Spanyolországra gyakorolta. A skóciai népszavazás utáni napon a katalán parlament nagy többséggel elfogadta, hogy elnöküket felhatalmazzák egy nem kötelező érvényű függetlenségi szavazás kihirdetésére, amelyre várhatóan a következő néhány napban sor kerül. A szavazás – ha sor kerül rá – várhatóan november 9-én lesz. Spanyolország alkotmánybírósága elmondta, hogy azonnal felülvizsgálja az ügyet. Ha pedig – a várakozásoknak megfelelően – úgy találja, hogy a népszavazás alkotmányellenes, joga van a szavazás felfüggesztésére. Ez az, amikor kezdetét veheti a dráma. Ez negatív hatást gyakorolhat az euróra, amire ügyelnünk kell. Skóciával ellentétben – amely az Egyesült Királyság GDP-jének kevesebb, mint 10%-át adja, Katalónia valószínűleg Spanyolország leggazdagabb régiója, rendkívül iparosodott és az ország adóbevételének közel 20%-át adja.
 • Máshol: A fókuszban ismét a központi bankok állnak, miután a múlt héten friss előrejelzések érkeztek az FOMC-től. Mivel az USA az előtérben van a megszorítási ütemtervvel, a dollár várhatóan megfelelően támogatást kap. A piac valószínűleg követi az USA-beli kamatlábakat és a határidős Fed Alapokat. Úgy tűnik, hogy Kanada is a megszorítás-pártiak tábora felé tart, különösen azután, miután pénteken bejelentették, hogy a mag infláció augusztusban éves szinten 2,1%-ra emelkedett. Valószínűleg a norvég korona is támogatást kap. Rövid távon szerintem úgy tűnik, hogy azon devizák, amelyek központi bankja nincs a megszorítás közelében, valószínűleg gyengülés elébe néznek. Az euró jut először eszembe, mivel a befektetők megkérdőjelezik, hogy az EKB képes lesz-e tartani jelenlegi ütemtervét, vagy fel kell-e gyorsítania könnyítési programját. A SEK és az AUD a következők. A feltörekvő piacokat tekintve eddig az erősebb amerikai gazdaság és a magasabb kamatlábak kedvezőek voltak a feltörekvő piacok devizáinak, de most, hogy a globális gazdaság kevésbé van szinkronban, azok csupán magasabb finanszírozási költségeket jelentenek a dollár adósság esetében, és kevésbé ösztönzik a befektetőket a feltörekvő piacokbeli devizák carry trade ügyleteibe való befektetésre. Ezért a piac valószínűleg válogatósabb lesz a megvásárolni kívánt feltörekvő piacokbeli devizákat illetően, és az olyan devizák, mint pl. a TRY és a ZAR – ahol az országok nem tettek jelentős előrelépést külső viszonyaikat illetően – „szenvedhetnek”.
 • A mai adatok: Az európai nap során az EKB elnöke, Mario Draghi szokásos negyedéves beszámolót tart az EU Parlament gazdasági és monetáris bizottsága előtt. A mutatószámokat illetően ma közzéteszik az eurozóna szeptemberi előzetes fogyasztói bizalmi indexét.
 • Az USA-ban a meglévő lakások értékesítése augusztusban az előrejelzés szerint mérsékelt növekedést mutat, ami ellentétben áll a csütörtökön közzétett, kedvezőtlen lakáspiaci adatokkal. Ezenkívül napvilágot lát a chicagói Fed augusztusi nemzeti tevékenységi indexe.
 • Az EKB elnöke mellett a Riksbank helyettes kormányzója, Karolina Ekholm, az EKB Igazgatótanácsának tagja, Peter Praet és a New York-i Fed elnöke, William Dudley is felszólal.
 • A hét hátralévő részében: Kedden közzéteszik a szeptemberi gyártási PMI-indexeket Kínában, az eurozóna fő országaiban, és az USA is publikálja a Markit PMI-indexeket. Kína és Németország PMI-indexe várhatóan kedvezőtlenebb lesz, miközben az USA PMI-indexe várhatóan emelkedik. Ez továbbra is támogatja a dollárt. Franciaországban közzéteszik az ország végleges 2. negyedéves GDP-jét, és az előrejelzés szerint nem történt változás az előzetes adathoz képest. Kanada a júliusi viszonteladói értékesítését publikálja. Szerdán a fő esemény a szeptemberi német Ifo felmérés közzététele lesz. Várhatóan mindhárom index csökkent, és hozzájárult a ZEW felmérés kilencedik egymást követő hónapja bekövetkezett csökkenéséhez, ami által az Ifo adatok további nyomást gyakorolhatnak a közös devizára. Új-Zéland közzéteszi augusztusi kereskedelmi mérlegét; a deficit várhatóan nőtt. Az USA-ban napvilágot lát az új lakások értékesítése adat. Csütörtökön közzéteszik az eurozóna M3 pénzkínálat adatát augusztusra vonatkozóan. Az USA-ban napvilágot lát a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya augusztusra vonatkozóan; ha az előrejelzés beigazolódik, jelentős fordulat állt be: a júliusi legnagyobb mértékű növekedésből a legnagyobb csökkenésbe váltott át. Az USA Markit szolgáltatási szektor PMI-indexe is nyilvánosságra kerül. Végezetül pedig pénteken Japán nemzeti fogyasztói árindexét publikálják augusztusra vonatkozóan. Rendszerint nem befolyásolja a piacot, ám kedvezőtlen adat esetén jelzést adhat a további ösztönzésre a Japán Nemzeti Bank részéről. Az USA-ban publikálják a 2. negyedéves GDP harmadik becslését és a 2. negyedéves mag PCE-deflátort.

 

Az EUR/USD pár 14 hónapot tekintve elérte a minimum szintet

 • Az EUR/USD pár pénteken csökkent, de miután támaszszintre talált az 1,2825-ös (S1) szinten, a pár valamelyest visszapattant. Ezenkívül, az 1 órás grafikonra tekintve pozitív divergencia állapítható meg órás momentum mutatószámaink és az ár mozgása között. Emiatt szerintem a visszapattanás folytatódhat. Ezt napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI emelkedett és kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD felfelé áttért jelző vonalán. Az ár struktúrája azonban továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ezért ragaszkodom azon nézetemhez, hogy az általános kép negatív marad, és bármilyen lehetséges bika jellegű hullámot korrekciós mozgásnak és megújult eladási lehetőségnek tartanék.
 • Támaszszint: 1,2825 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2930 (R1), 1,3000 (R2), 1,3100 (R3)

 

 

A GBP/JPY csökkent, miután elérte a 180,70-es szintet

 

 • A GBP/JPY pár jelentősen esett, miután elérte a 180,70-es (R1) szintet. Az írás idején a pár valamelyest a 177,50-es (S1) támaszszint felett van, de figyelembe véve momentum mutatószámainkat és azt a tényt, hogy hullócsillag gyertya alakzat látható a napi grafikonon, a csökkenő hullám várhatóan folytatódik. Az RSI csökkent, miután kilépett túlvásárolt tartományából, miközben az MACD a csúcsra került, majd indító vonala alá csökkent. Ha az árfolyam tovább csökken, valószínűleg támaszszintre talál a 176,35-ös (S2) szint közelében, amely a szeptember 8. és 19. közötti előremenetel 38,2%-os visszatérési szintje. Azonban a napi grafikonon lévő szélesedő alakzatból felfelé történő kilépés után az árfolyam struktúrája növekvő trendre utal, ezért a rövid távú visszatéréseket korrekciós hullámnak tartanám, mielőtt a vevők ismét felülkerekednek.
 • Támaszszint: 177,50 (S1), 176,35 (S2), 174,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 180,70 (R1), 181,00 (R2), 182,00 (R3)

 

 

 

Az NZD/USD pár visszapattant a 0,8080-as szintről

 • Az NZD/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált a 0,8080-as (S1) szinten. A hétfői európai kora reggel során a pár ezen szint és a 0,8230-as (R1) ellenállásszint között van. Figyelembe véve momentum mutatószámainkat, pozitív divergencia látható mindkét mutatószám és az ár mozgása között, ami további növekvő mozgásra utal a közeljövőben, és talán tesztelést hajt végre a 0,8230-as (R1) szint közelében. Mindazonáltal, amíg a pár a rövid távú kék csökkenő trendvonala alatt és az előző, hosszabb távú – 2013. augusztus 30-tól eredő – növekvő trendvonala (világoskék vonal) alatt van, az általános kép szerintem negatív marad.  A 0,8080-as (S1) akadály lefelé történő áttörése a jövőben várhatóan előkészíti az utat a 0,8000-es (S2) pszichológiai akadály felé.
 • Támaszszint: 0,8080 (S1), 0,8000 (S2), 0,7930 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8230 (R1), 0,8350 (R2), 0,8400 (R3)

 

 

Az arany lefelé áttörte az 1215-ös szintet

 • Az arany pénteken csökkent, de támaszszintre talált az 1208-as (S1) szinten. Figyelembe véve, hogy a nemesfém a rövid távú csökkenő tartományában és az előző támaszszint alatt van, amely a december 31-i minimum szinttől ered, továbbra is csökkenő trendet látok, és fenntartanám azon nézetemet, miszerint a fém valószínűleg teszteli majd az 1200-as (S2) pszichológiai szintet a közeljövőben. Mindazonáltal, mivel közel van a kék tartomány alsó határához, valamint az RSI úgy tűnik, hogy hajlandó felfelé áttérni 30-as szintjén, figyelnék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra, mielőtt a medvék ismét átveszik az irányítást, és talán ismét tesztet hajtanak végre az 1225-ös (R2) szint vagy a tartomány felső határa közelében.
 • Támaszszint: 1208 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1215 (R1), 1225 (R2), 1240 (R3)

  

 

A WTI továbbra is csökkent

 

 • A WTI esése folytatódott, miután a múlt héten elérte a 200 periódusú mozgóátlagot. Az MACD – amely már jelző vonala alatt van – zérus vonala alá csökkent, miközben az RSI számára még van tér, mielőtt túlértékesített tartományt jelezne. Ez megalapozza az erős, medve jellegű momentumot és fokozza a további, rövid távú csökkenés valószínűségét, talán a 90,70 (S1) támaszszint felé.  A napi grafikonra tekintve a trend szerintem csökkenő marad, de továbbra is pozitív divergencia van mindkét napi mutatószám és az ár mozgása között. Ennek eredményeképpen semleges álláspontra helyezkednék, ami az olaj általános képét illeti. Mielőtt biztosabb lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni a 90,00 (S2) szint egyértelmű, lefelé történő áttörését.
 • Támaszszint: 90,70 (S1), 90,00 (S2), 87,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,70 (R1), 95,15 (R2), 96,00 (R3)

Scroll To Top