Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.19

Úgy tűnik, hogy Skócia a „Nem” irányba tart Az angol font erősödött a korai európai kereskedésen, mivel az első eredmények szerint Skóciában a „Nem” szavazatok vették át a vezetést a függetlenség-pártiakkal szemben. Az angol font jelentősen erősödött, amint az várható volt. Elérte kezdeti célkitűzésünket (1,6500). image001 (2)

 

 • Úgy tűnik, hogy Skócia a „Nem” irányba tart  Az angol font erősödött a korai európai kereskedésen, mivel az első eredmények szerint Skóciában a „Nem” szavazatok vették át a vezetést a függetlenség-pártiakkal szemben. Az angol font jelentősen erősödött, amint az várható volt. Elérte kezdeti célkitűzésünket (1,6500). Most kíváncsiak vagyunk arra, hogy a bikák eléggé erősek-e ahhoz, hogy feltornásszák az 1,6645-ös szintre. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a trend tovább tart. (A részletekért lásd a technikai elemzést.)
 • Hosszabb távon a „Nem” szavazat nem jelenti azt, hogy nem lesz változás. Az Egyesült Királyság politikai vezetése több új intézkedést ígért a skótok autonómiájával kapcsolatban, ha „Nem”-mel szavaznak. Wales és Észak-Írország hasonló jogokat követel. És itt van az Egyesült Királyság politikájának ellentmondása: miért kapnak szavazati jogot a skótok az összes angol üggyel kapcsolatban, amikor az angolok nem kapnak szavazatot a skót ügyekben? Anglia is igényt tarthatna bizonyos mértékű önkormányzásra. Ez a decentralizáció hosszabb távon fellendítheti az Egyesült Királyság növekedési rátáját és támogathatja a devizát. Másrészt a 65 éven felüliek az egyetlen korcsoport Skóciában, amely következetesen a „Nem” oldalt támogatta. Mivel ezek a személyek meghalnak, és a függetlenség-párti fiatalok tábora nő, a további szavazás miatti nyomás fokozódhat. Emlékezzünk, hogy Québec tartományban 15 év különbséggel két szavazást tartottak. Ez a valószínűség bizonyos többletkockázatot tartogat az angol font számára, bár az igazság szerint a pénzügyi piacok emlékezőképessége közismerten általánosságban gyenge.
 • Az EKB célzott hosszú távú refinanszírozási művelet (TLTRO) programja tegnap kedvezőtlenül indult. A bankok csak 82,6 milliárd eurót vettek fel a kb. 400 millió euró rendelkezésre álló összegből. Az érem pozitív oldala: úgy tűnik, hogy a periférikus európai államok bankjai vették fel a legnagyobb részt, ami talán támogatja nehézségekkel küszködő gazdaságukat. Másrészt a teljes felvett összeg nem ellensúlyozza az eurozónabeli vállalatoknak és a háztartásoknak folyósítandó kölcsönökben a tavalyi évben bekövetkezett 132 milliárd eurós csökkenést. Azonban több technikai tényező akadályozta a tegnapi intézkedést. Ezen tényezők nem jelentenek olyan nagy akadályt, amikor decemberben sor kerül a következő TLTRO-ra. Egyelőre úgy tűnik, hogy az EKB talán problémákba ütközött a gazdaság fellendítésében és az inflációs várakozások emelésében. Az 5 éves/5 éves távlatú inflációs swap – az EKB elnöke, Draghi kedvenc mérőszáma az inflációs várakozásokkal kapcsolatban – most néhány bázisponttal alacsonyabb, mint a Jackson Holebeli beszéde idején, amikor is elmondta, hogy az EKB Tanácsának lépéseket kell tennie a romlás kezelésére. A kombináció fokozhatja az EKB-ra háruló nyomást, hogy fellendítse eszközvásárlásait. Biztosan növeli a várakozásokat az októberi EKB értekezletre.
 • A Svájci Nemzeti Bank változatlanul hagyta kamatlábával kapcsolatos célkitűzését, bár elmondta, hogy „a gazdasági kilátás jelentősen romlott”, és fokozódott a deflációs kockázat. Nem látja, hogy az infláció visszatér a célkitűzés szerinti szintre az előrejelzés teljes időszakát tekintve. A Svájci Nemzeti Bank ismét biztosított „maximális elszántsága” felől, hogy fenntartsa az EUR/CHF küszöbértéket, és hiszek nekik. A negatív kamatlábak valószínűsége jelentős, mivel azok számára pozitív carry trade az eladási EUR/CHF, akik hozzáférnek a bankközi piacokhoz, ami az ellenkezője annak, amit a Svájci Nemzeti Bank akar.
 • Mai mutatószámok: Az európai nap során az augusztusi német termelői árindex várhatóan a júliusival azonos ütemben csökkent. Ez jelzi, hogy a német helyreállás veszít lendületéből, és egyre fokozódik a deflációs kockázat az eurozóna területén.
 • Kanada közzéteszi augusztusi fogyasztói árindexét. A piaci várakozások szerint a teljes adat a júliusihoz képest változatlan, miközben a mag fogyasztói árindex várhatóan gyorsult, ami kissé támogathatja a kanadai dollárt. Az ország júliusi nagykereskedelmi értékesítését is közzéteszik.
 • Az USA-ban közzéteszik a Konferenciatanács júniusi vezető gazdasági indexét.

 

 

 Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2860-as szint közelében

 • Az EUR/USD pár csütörtökön emelkedett, miután ismét támaszszintre talált az 1,2680-as (S1) korlát közelében. Az árfolyam ezen akadály és az 1,3000-es (R1) pszichológiai ellenállásszint közötti tartományban marad, ezért a rövid távú irányt semlegesnek tartanám. A napi grafikont tekintve azonban az általános kép negatív marad. Az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Az 1,2860-as (S1) szint közeljövőben bekövetkező egyértelmű, lefelé történő áttörése várhatóan utat nyit az 1,2760-as (S2) kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

 

A GBP/USD pár rallyzott azon fogadások hatására, miszerint Skócia az Egyesült Királyság része marad

 

 • A GBP/USD pár jelentősen emelkedett az ázsiai reggel során és támogatták a skóciai függetlenségi népszavazás kezdeti eredményei, amelyek a „Nem” irányba hajlanak. A pár rallyzott és áttörte a kék csökkenő trendvonalat, amely július 15-től ered, és elérte az 1,6500-as (R1) pszichológiai ellenállásszintet a 200 periódusú mozgóátlag közelében. A napi grafikonra tekintve a 14 napos RSI felfelé áttért 50-es szintjén és felfelé mutat, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán, ami megerősíti a közelmúltbeli bika jellegű momentumot. Mielőtt ismét magabiztos leszek a további bika jellegű hosszabbításokkal kapcsolatban, szeretném látni az 1,6500-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörését. Egy ilyen mozgás valószínűleg ellenállásszintre talál az 1,6645-ös (R2) tartományának közelében, amely egybeesik a 80 napos exponenciális mozgóátlaggal.
 • Támaszszint: 1,6345 (S1), 1,6160 (S2), 1,6070 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6500 (R1), 1,6645 (R2), 1,6740 (R3)

 

 

Az AUD/USD pár a 0,8920-as szint felé tart

 • Az AUD/USD pár csökkent az ázsiai péntek délelőtt során, miután ellenállásszintre talált a 0,9000-es (R1) pszichológiai szinten.  Az európai kora délelőtt során a pár a 0,8920-as (S1) támaszszint felé tart, amely a március 12-i minimum szint, ahol a lefelé történő áttörés valószínűleg támaszszintre talál a 0,8890-es (S2) szinten, amelyet a március 4-ei minimum szint határoz meg. Az utóbbi szint lefelé történő áttörése az a mozgás, amely nagyobb medve jellegű hosszabbításokat válthat ki és előkészítheti az utat a 0,8835-ös (S3), ellenállásszintből támaszszintté vált szint felé.  Amíg az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú képet továbbra is negatívnak tartanám.
 • Támaszszint: 0,8920 (S1), 0,8890 (S2), 0,8835 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,9000 (R1), 0,9112 (R2), 0,9200 (R3)

 

 

Az arany elérte az 1215-ös szintet és valamelyest visszapattant

 • Az arany tegnap marginálisan emelkedett, miután támaszszintre talált az 1215-ös (S1) szinten. A nemesfém most ismét az 1225-ös (R1) szint közelében van. Momentum mutatószámainkra tekintve figyelnék az ezen szint fölé történő mozgásra. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált a 30-as szint közelében, miközben az MACD úgy tűnik, hogy hajlandó jelző vonalának felfelé való áttörésére. Mindazonáltal, amíg tartja magát az 1240-es (R2) ellenállásszint, továbbra is negatív technikai képet látok, és ragaszkodnék azon nézetemhez, hogy a fém a közeljövőben valószínűleg tesztelni fogja az 1200-as (S2) pszichológiai tartományt.
 • Támaszszint: 1215 (S1), 1200 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1225 (R1), 1240 (R2), 1260 (R3)

 

 

A WTI visszatért a 93,35-ös szint alá

 

 • A WTI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 200 periódusú mozgóátlagon, és visszatért a 93,95-ös korlát alá. Mindazonáltal a csökkenést megállította a lila csökkenő tartomány felső határa, amelyben az ár mozgása június vége óta zajlott. Figyelembe véve, hogy továbbra is fennáll a magasabb minimum szint valószínűsége, valamint, hogy a napi grafikonon továbbra is pozitív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között, mérsékelten pozitív kép tárul elém.
 • Támaszszint: 90,70 (S1), 90,00 (S2), 87,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,35 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)

 

 

 

Scroll To Top