Technikai elemzés: DAX futures, az emelkedés várhatóan legalább a 9850-es ellenállásszintig folytatódik

A DAX futures emelkedett a kedvező Ifo várakozásokkal kapcsolatos index közzétételér követően

 

A dollár a legtöbb G10 devizapárjával szemben gyengült csütörtökön, az európai délelőtt során. Erősödött a CHF és az EUR (ebben a sorrendben) devizákkal szemben, miközben stabil maradt a japán jenhez képest.

A svájci frank gyengült, miután az ország központi bankja negatív kamatlábakat vezetett be a látra szóló betétszámlákon. Az intézkedés célja, hogy a 3 hónapos Libort negatív tartományba vigyék, valamint megvédjék a devizát az euróval szembeni további erősödéstől. Az USD/CHF pár jelentősen (kb. 1%-kal), az EUR/CHF pár pedig 0,70%-kal emelkedett.

A német Ifo üzleti hangulatindex decemberben 105,5-re emelkedett (novemberben 104,7 volt), ami megfelelt az előrejelzésnek. A várakozásokkal kapcsolatos index is emelkedett, de az Ifo indexek általános emelkedése csalódást keltő volt a kedden közzétett ZEW felmérésben bekövetkezett, váratlan, jelentős emelkedéshez képest. A várakozásokkal kapcsolatos index különösen fontos, mivel a hat hónapon át tartó szakadatlan csökkenés után most emelkedett második alkalommal. Mivel a befektetéseket főképpen a várakozások vezérlik, azt jelezheti, hogy a német üzleti befektetések ismét fellendülhetnek a 4. negyedévben. Bár túl korai az Ifo indexek fordulatáról beszélnünk, a mai emelkedés optimista jelnek tekinthető a közelmúltbeli pozitív német adatok közepette. Mindazonáltal a Svájci Nemzeti Bank döntése miatt az euró nyomás alatt maradt, és az EUR/USD pár rövid időre az 1,2300-as szint alá került. A pár sikeresen visszaszerezte veszteségeit, de számomra úgy tűnik, hogy további csökkenő mozgásokra számíthatunk.

Az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése felülmúlta a várakozásokat és havi szinten 1,7%-kal emelkedett novemberben (előzőleg havi szinten 1% volt). A fogyasztók előnyre tesznek szert az alacsonyabb üzemanyagárak révén, és az ünnepi időszakban többet költenek. Az éves növekedési ráta 2004. május óta a legmagasabb szintű volt, és emiatt az angol font erősödött, amely majdnem visszaszerezte az FOMC értekezlet után szerzett veszteségeit. A GBP/USD pár az európai délidőben az 1,5655-ös ellenállásszint felé tart, amelynek áttörése az árfolyamot felfelé, a következő ellenállásszinti akadály felé tolhatja (1,5740).

A DAX futures emelkedett a kedvező Ifo várakozásokkal kapcsolatos index közzétételér követően, de továbbra is az október 16-i minimum szinttől eredő rövid távú növekvő trendvonal alatt zajlott a kereskedés. A mozgás várhatóan legalább a 9850-es (R1) ellenállásszintig folytatódik. Ezen tartomány egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a bika jellegű hullámot, talán a következő, 9975-ös (R2) ellenállásszintig. A rövid távú momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI áttért 50-es szintjén és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – úgy tűnik, hogy hajlandó belépni a pozitív tartományba.

• Támaszszint: 9525 (S1), 9415 (S2), 9325 (S3)
• Ellenállásszint: 9850 (R1), 9975 (R2), 10 085 (R3)

 

Scroll To Top