Technikai elemzés: DAX futures

A DAX határidő kezdetben emelkedett pénteken, miután a görögök megállapodást kötöttek a segélyprogrammal kapcsolatban. Az index áttörte a 11 000-es (S1) (most támaszszintté vált) pszichológiai ellenállásszinti tartományt, és új rekordmagasságú szintre emelkedett (kb. 11 165 – R1). A DAX azonban visszatért új maximum szintjéről, miután a német Ifo felmérés alulmaradt a várakozásokon.

 

A DAX határidő kezdetben emelkedett pénteken, miután a görögök megállapodást kötöttek a segélyprogrammal kapcsolatban. Az index áttörte a 11 000-es (S1) (most támaszszintté vált) pszichológiai ellenállásszinti tartományt, és új rekordmagasságú szintre emelkedett (kb. 11 165 – R1). A DAX azonban visszatért új maximum szintjéről, miután a német Ifo felmérés alulmaradt a várakozásokon. A január 13-i szimmetrikus háromszögből való kilépés után az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 periódusú mozgóátlag felett. Ezért az általános képet pozitívnak tartanám. Mindazonáltal számítanék arra, hogy a korrekciós mozgás egy ideig folytatódik. Talán teszteli a 11 000-es (S1) kulcsfontosságú támaszszintet vagy akár alacsonyabb árfolyamzónába is benézhet. Aggályaim az RSI-ből származnak, amelyik ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében és csökkent. Ezenkívül a napi grafikonon negatív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között, ami fokozza a korrekció folytatódásának valószínűségét.

• Támaszszint: 10 800 (R1), 10 600 (R2), 10 320 (R3)

• Ellenállásszint: 11 165 (R1) (mindenkori maximum szint)

 

A dollár majdnem az összes G10 devizapárjával szemben erősödött a hétfői európai délelőtt során. Csupán az angol fonttal szemben volt változatlan.

• A német Ifo üzleti hangulatindex februárban már negyedik egymást követő alkalommal emelkedett, amit valószínűleg az alacsony olajárak vezéreltek. A várakozásokkal kapcsolatos index is emelkedett, a múlt héten közzétett, kedvező ZEW felméréssel együtt. Az adatok azonban alulmaradtak a várakozásokon, és az emelkedés csak mérsékelt volt, valószínűleg a görög és az ukrán probléma miatt. Mindazonáltal az Ifo indexek általános javulása arra utal, hogy a német üzleti befektetések az 1. negyedévben fellendülhetnek, és ez fokozza a gazdasági helyreállással kapcsolatos optimizmust. Mivel a görög kockázat ideiglenesen megoldódik, és ha a fegyverszüneti megállapodást az orosz szeparatisták és az ukránok is betartják, a német növekedési ráta kedvezőbb lesz, ami szerintünk valamelyest támogatja az eurót.

• Az euró az Ifo indexek mérsékelt javulásától függetlenül gyengült, mivel a piac átgondolta a görög megállapodás következményeit, amely több pontot megoldatlanul hagy.

 

Scroll To Top