Távol keleti gazdasági (tőzsdei) körkép

Minden bizonnyal, ha nyomon követjük a világ vezető tőzsdéinek a mozgását, akkor nem kerülhette el a figyelmünket az elmúlt hónapok látványos Shanghai Composite esése sem. Röviden mondjuk úgy, hogy a kínai gazdaság kifulladt. Azt nem lehet látni előre, hogy ez időszakos korrekcióval felérő elmozdulás, vagy van még további lejtmenet a kínai gazdaságban. Ezért megvizsgáljuk mi vezetett ide és mik a kilátások.

Tavaly a nyári időszakban kezdődött meg a kínai piacon egy, olyan folyamat, amely hatalmas gazdasági növekedéshez segítette a gazdaságot mindössze egy év alatt. Ez természetesen a pénz és tőkepiacokra is hatással volt, ez az oka annak, hogy 2015 nyarára majdnem sikerült megháromszorozódnia a legnagyobb kínai cégeket összefoglaló indexnek. Viszont ilyen ütemű növekedést nem lehet hosszabb távon fenntartani ez vezetett a mostani eladási hullámhoz, ami pánikot keltett a világban és lehetséges, hogy koránt sincsen vége.

dax-nyNagyon jól mutatja a gazdaság zsugorodását, hogy a kínai piacon eladott új autók száma több éves mélypontra süllyedt, ami a német autóipari papírokat is látványosan érintette, mivel azonnal szórni kezdték a befektetők a BMW, Daimler és Volkswagen részvényeit. Ez a DAX-ban is hatalmas mínuszokat generált és azóta is fokozatosan alacsonyabb szintekre kerül a német index. Ez is nagyon jól bizonyítja, hogy milyen érzékenyen reagálnak a világ vezető tőzsdéi a Kínával kapcsolatos negatív hírekre

További bizonytalanságot szül az is, hogy a kínai vezetés ilyen nagymértékben nyúl bele a piaci folyamatokba. Konkrétan már júliusban több pénzt pumpáltak a gazdaságba, mint 2008-2009-ben összesen, hogy megállítsák a kínai tőzsde esését. Többen vízionálnak, már egy válság előtti szituációt, ami további eladási hullámot tud generálni a közeljövőben.

kina-stimulusAz egyedi részvények folyamatos esése mellett nagyon fontos megemlíteni a nagyon divatos kínai cégeket összegyűjtő befektetési alapokat, részvénycsomagokat. A korábban a kínai régió erőteljes gazdasági növekedéséből profitáló kínai ázsiai alapok már 30% körüli mínusznál járnak, további csökkenésnél, pedig még alacsonyabb szintre is kerülhetnek. Ezért fontos menedzselni minden korábban felvett pozícióinkat illetve felülvizsgálni, hogy érdemes-e tartani a továbbiakban az alapot.

Amennyiben a mostani szinteken megállna az esés érdemes akár egyedi kínai részvények vételén is gondolkodni, mivel akkor korrekcióként is tekinthetünk erre a negatív elmozdulásra. Ha a következő hetekben, hónapokban trend szerint további csökkenés következik be, akkor érdemes egy időre hátrébb lépni a kínai piactól, mivel ez az eladási hullám globálisan képes egy nagyobb méretű zuhanást generálni.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését regisztráció után részletesen tudjuk tájékoztatni a várakozásainkról és a további elképzelésekről, illetve a meglévő pozíciók menedzselésében is segítünk!

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a GazdasagPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a GazdasagPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top