Takarékszövetkezetek – Fidesz: az átalakítások erősítik a rendszert

A Fidesz szóvivője szerint a szocialisták azért bírálják a takarékszövetkezetek integrációját, mert „ők állandóan abban gondolkodnak”, hogy a külföldi bankokat kell tőkésíteni.

Selmeczi Gabriella ezt arra válaszul mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy korábban Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes arról beszélt: pártja szerint a takarékszövetkezetek integrációjával a Fidesz egy ezermilliárd forint értékű pénzügyi szektor „lenyúlására” készül.
A kormányzat a takarékszövetkezeti rendszer megerősítése miatt döntött úgy, hogy százmilliárd forintos tőkeemelést hajt végre, vagyis a kabinet nem elvesz a takarékszövetkezetektől, hanem ad nekik, nem is keveset – reagált a szocialista politikus szavaira a Fidesz szóvivője. Hozzátette, az átalakítás a takarékszövetkezeti tagoknak és azoknak is érdeke, akik nem külföldi bankok szolgáltatásait szeretnék igénybe venni a jövőben, hanem magyar takarékokét.
Selmeczi Gabriella felidézte, az elmúlt hónapokban több vészjelzés is érkezett arról, hogy a takarékszövetkezetek gyenge lábakon állnak, segítségre szorulnak. Példaként említette a Jógazda és a soltvadkerti takarékszövetkezet csődjét, ami – emlékeztetett – elvitte az Országos Betétbiztosítási Alap több mint felét, és még így is voltak olyan szövetkezeti tagok, akik nem jutottak hozzá pénzükhöz.(MTI)

Scroll To Top