Tajvani aktivisták indultak a vitatott hovatartozású szigetekhez

Egy tajvani halászhajó tart a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetekhez – jelentette a kínai média csütörtökön.

A Boldog család nevű hajót – amelynek fedélzetén hét, nem kormányzati szervezetekhez tartozó aktivista és a héttagú legénység tartózkodik – a tajvani parti őrség kíséri. A Hszinhua hírügynökségnek a parti őrség megerősítette, hogy több hajóját is a Boldog család védelmére rendelték.
Az aktivisták a halászokat és a tengerészeket védő kínai Matsu istennő szobrát akarják elhelyezni a Tiaojü (japánul Szenkaku) szigeteken. Azt tervezik, hogy helyi idő szerint csütörtök délben térnek vissza Tajvanra.
A Tiaojü (Szenkaku) szigetek feletti szuverenitás kérdésében Peking tavaly szeptember óta – amikor a japán kormány az ötből három szigetet államosított – heves vitában áll Tokióval, mondván, hogy a terület „ősidők óta Kína területének szerves része”. Peking álláspontja szerint a Tajvan északkeleti sarkától mintegy 170 kilométerre lévő szigetek geológiailag is Kínához (Tajvanhoz) tartoznak.
Tajvan, a de facto független sziget, amelyet a Kínai Népköztársaság saját területe részének tekint, Japánnal viszonylag jó kapcsolatokat ápol, s eddig hivatalosan nem lépett fel az ügyben, de korábban már leszögezte, a lakatlan szigetcsoportot Tajvanhoz tartozónak tekinti.
Az elmúlt hónapokban a szigetek körül rendszeres a kínai járőrözés, legutóbb hétfőn jelentették, hogy három felderítő őrhajó tartózkodik a térségben.
Tajvani aktivisták legutóbb tavaly júliusban indultak a szigetekhez ugyancsak őrhajók kíséretében, amikor Tokió kormányzója egyre intenzívebben hirdette, hogy meg akarja vásárolni a szigetek egy részét. Akkor a szigetek közelében – a japánok szerint a szigetország vizein – egy hajó japán őrhajóval ütközött, de személyi sérülés nem történt. Japán akkor hivatalosan tiltakozott Tajpejnél az incidens miatt, amit a tajvani külügyi tárca közleményében visszautasított. (MTI)

Scroll To Top