Szombaton nagyon erős lehet az UV-B sugárzás - Gazdasagportal.hu

Szombaton nagyon erős lehet az UV-B sugárzás

Szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, nagyon erős UV-B sugárzás várható – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint szombaton az UV-B sugárzás elérheti a 7,8-es értéket. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
A meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjon a napon.
A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/ weboldalon.
Az előrejelzés szerint szombaton sok napsütésre lehet számítani. Csapadék nem valószínű, legfeljebb este a nyugati határnál fordulhat elő kis valószínűséggel egy-egy zivatar. Többfelé megélénkül, északnyugaton helyenként meg is erősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 9 és 14 Celsius-fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben és a Nyírségben hűvösebb, északnyugaton enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 29 fok között várható.(MTI)

Scroll To Top