Szkeptikusan nyilatkozott az Oroszország elleni szankciókról az osztrák kancellár

Szkeptikusan nyilatkozott az Oroszország elleni szankciókról Werner Faymann osztrák kancellár a szombaton megtartott brüsszeli csúcsértekezlet után.

A szankciók nem csodaszerek, hanem épp ellenkezőleg – az eddigiek sem feltétlen azt az eredményt hozzák, amit egyesek gondoltak – érvelt az osztrák kancellár. A szankcióktól nem érnek annyit, mint a béketárgyalások – jegyezte meg Faymann. Egyúttal üdvözölte, hogy az unió kitart a békés rendezés mellett. “Mindenféle katonai akció további konfliktusokhoz vezet, amelyekért nem vállalhatjuk a felelősséget, ezért a békés megoldás az egyetlen út” – hangsúlyozta a kancellár.
Lényeges, hogy Ukrajnát nem büntetni kell azért, hogy az Európai Unióval (EU) közös utat választott, ugyanakkor nem előnyös, ha Ukrajna katonai szövetség tagja lesz, sokkal inkább a semlegességre kell törekednie, mint ahogyan Ausztria teszi – figyelmeztetett az osztrák kancellár.
A szombat az éjszakába nyúló brüsszeli EU-csúcstalálkozón nem született döntés az oroszországi szankciókat illetően, ezért egy héten belül további intézkedéseket készít elő az Európai Bizottság. Az osztrák kancellár nem tudta megerősíteni, hogy Ausztria egy héten belül döntésre tud-e jutni a kérdésben.
(MTI)

Scroll To Top