Szíriai polgárháború – Nem beszél az al-Kaida szíriai jelenlétéről az amerikai média

A három nagy amerikai televízió csatorna Szíriáról szóló anyagainak 94 százalékában nem említi meg, hogy az al-Kaida terrorszervezet is jelen van a közel-keleti országban harcoló felkelők között – jelentette a Media Research Center (MRC) amerikai médiafigyelő szervezet.

Az MRC szerint a három nagy tévétársaság, az ABC, a CBS és az NBC az augusztus 21-én Damaszkusz környékén elkövetett gáztámadás óta 171 alkalommal foglalkozott a szíriai helyzettel. Ebből azonban mindössze 11 hírben említették meg, hogy a szíriai ellenzék soraiban a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásért is felelős al-Kaidához köthető radikális iszlamisták is harcolnak.
Elemzők tényként kezelik, hogy a szíriai ellenzék soraiban egyre több a radikális iszlamista, két felkelőcsoport – az an-Nuszra Front és az Iraki és Szíriai Iszlám Állam – nyílt kapcsolatot vállal az al-Kaidával.
A washingtoni kongresszus a jövő héten dönt arról, hogy az Egyesült Államok indítson-e katonai akciót a szíriai kormányerők ellen az augusztusi gáztámadás miatt, amit Washington szerint Bassár el-Aszad elnök erői követtek el. Sokak szerint a kormányerőkre mérendő csapás a radikális csoportok helyzetét is javíthatja a közel-keleti országban. (MTI)
http://www.mrc.org/articles/days-911-anniversary-94-stories-dont-mention-al-qaeda-syria

Scroll To Top