Szíriai polgárháború – Késő este vitatja meg a hágai testület a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének tervét

Péntek este tíz órakor ül össze Hágában a vegyi fegyvereket tiltó nemzetközi szerződés végrehajtásának felügyeletére hivatott szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsa, hogy megvitassa a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezéséről és megsemmisítéséről kidolgozott amerikai-orosz menetrendet – közölte az OPCW. A médiának kiszivárogtatott menetrend értelmében a szíriai készletek nemzetközi felügyelet alá helyezése jövő kedden kezdődhetne.

A közel két héttel ezelőtt kidolgozott menetrend OPCW-elfogadását előfeltételnek tekintik az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) ahhoz, hogy megszavazzák a szintén kényes diplomáciai egyezkedések során végül is megfogalmazott határozattervezetet Szíriával kapcsolatban.
A határozattervezetről, amely a vegyi fegyverek átadásának kötelezettségét rója Damaszkuszra, az átadási-megsemmisítési menetrend OPCW-jóváhagyása után akár azonnal, tehát európai idő szerint már szombaton hajnalban szavazhat a BT. A szövegezés azért húzódott el, mert a testület vétójoggal rendelkező állandó tagjai közül Oroszország ellenezte, hogy a határozatban szükség esetére kilátásba helyezzék erő alkalmazását Szíria ellen, az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetével összhangban. A határozattervezet a kiszivárogtatások szerint ugyan említ “intézkedéseket” ilyen esetre, de nem konkretizálja azokat.
A hágai székhelyű OPCW az 1997-ben kötött vegyifegyver-konvenció végrehajtását kíséri figyelemmel, valamint technikai jellegű segítséget nyújt a részes államoknak a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. Független szervezet, de szorosan együttműködik az ENSZ-szel. Vegyi fegyverek alkalmazásának gyanúja esetén az OPCW ellenőröket küldhet akár vegyi üzemekbe is, hogy megbizonyosodjon afelől, a gyanúba keveredett állam valóban csak polgári célokra állít elő vegyi anyagokat. Az egyezmény létrehozása óta 86 országban több mint ötezer ellenőrzést hajtottak végre.
Létrejötte óta 189 állam csatlakozott a vegyi fegyvereket betiltó egyezményhez, Szíria hivatalos csatlakozása október 14-én várható. Az OPCW adatai szerint eddig 58 ezer tonna olyan vegyi fegyvert semmisítettek meg, amelyek meglétéről az államok bejelentést tettek.
Az OPCW hágai irányító testületének mintegy 490 munkatársa van, köztük kétszáz ellenőr. A szervezet adminisztratív vezetője 2010 óta Ahmet Üzümcü török diplomata. A végrehajtó tanács, amely késő este várhatóan dönt a szíriai vegyifegyver-készletek ügyében kidolgozott amerikai-orosz menetrendről, 41 tagból áll. (MTI)

Scroll To Top