Szíriai polgárháború – Az Egyesült Államok esetleges szíriai beavatkozása ellen tüntettek Prágában

Az Egyesült Államok esetleges szíriai katonai beavatkozása ellen tüntettek hétfő este Prágában.

Az amerikai nagykövetség előtt megtartott egy órás tüntetést a Cseh Békemozgalom szervezte. Az akció több tucatnyi résztvevője szíriai zászlókat és Aszad-portrékat lengetett, Amerika-ellenes jelszavakat – például Békét akarunk, nem háborút, Obama agresszor – skandált.
„Az utóbbi napok azt jelzik, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei valóban támadást készítenek elő Szíriai ellen. Ez elfogadhatatlan, ez agresszió” – jelentette ki Milan Krajca, a mozgalom egyik vezetője.
„Nem akarjuk, hogy Szíria második Afganisztánná váljon, nem akarjuk, hogy Szíriában is az történjen, ami Irakban” – fejtette ki Nizar Trabulsí, a Csehországban élő szíriaiak közösségének vezetője.
„Azért találkoztunk az amerikai nagykövetség előtt, hogy az amerikaiak tudtára adjuk: el a kezekkel Szíriától!” – jelentette ki Marta Semelová, kommunista parlamenti képviselő a tüntetésen.
Vezető cseh politikusok szintén a békés megoldás mellett és a katonai beavatkozás ellen emeltek szót az utóbbi napokban. Milos Zeman cseh államfő és Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter egyaránt úgy vélekedett, hogy a katonai beavatkozás nem oldaná meg a problémákat.
„Attól tartok, hogy a katonai beavatkozás nem old meg semmit. Különösen nem abban az esetben, ha arra az ENSZ beleegyezése nélkül kerül sor. Leginkább attól tartok, hogy a katonai beavatkozás hívei sem tudják megmondani, milyen eredményt hozna a támadás, s mi váltaná fel Asszad elnök rendszerét” – mondta a közszolgálati televízióban Schwarzenberg.(MTI)

Scroll To Top