Szíriai polgárháború – Az amerikai ENSZ-nagykövet nem számol a támadás BT-felhatalmazásával

Az amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön kijelentette, hogy Szíria ügyében „nincs előrevezető járható út” a Biztonsági Tanácsban, mert Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök védelmében túszul ejtette a testületet.

Samantha Power ENSZ-nagykövet nyilatkozata újabb jele annak, hogy az Egyesült Államok nem fog törekedni a világszervezet támogatásának megszerzésére a Szíriára mérendő megtorló katonai csapáshoz, amelynek indoka a Damaszkusz közelében augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás.
Az amerikai misszióvezető szerint a Nagy-Britannia által a múlt héten a BT öt állandó tagja elé terjesztett határozattervezet, amely ellenlépéseket sürgetett a vegyi támadásra, gyakorlatilag halott.
Power szerint nincs arra kilátás, hogy a határozatot elfogadják, különösen arra nem, hogy azt Oroszország megszavazza. A határozattervezetet benyújtó Nagy-Britannia egyébként a brit parlament határozatának értelmében nem vesz részt a Szíria ellen tervezett amerikai katonai csapásban.
„Megfontolt álláspontunk a vegyi fegyverek ügyében tett több hónapi erőfeszítés és mintegy két és fél évnyi – a Genf (a szíriai béketárgyalások) és a humanitárius helyzet érdekében tett – erőfeszítés után az, hogy nincs előrevezető járható út ebben a Biztonsági Tanácsban” – mondta Samantha Power.
Oroszország és Kína eddig háromszor vétózta meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriát elítélő határozatot fogadjon el. Ellentétben Washingtonnal, Londonnal és Párizzsal, Moszkva az augusztus 21-i vegyifegyver-támadásért nem a szíriai kormányerőket, hanem az ellenük harcoló felkelőket tette felelőssé.
Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a héten figyelmeztetett rá, hogy „az erő alkalmazása csak az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban lévő önvédelem és/vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazása esetén jogszerű”. Samantha Power azonban úgy vélekedett, hogy néha, amikor a testület holtpontra jut, meg kell kerülni a világszervezetet.
Az Egyesült Államok 1999-ben, amikor a BT Koszovó ügyében hasonlóképpen lebénult, az ENSZ jóváhagyása nélkül, a NATO támogatására hivatkozva indított légi hadműveletet a szerb csapatok és milíciák ellen.(MTI)

Scroll To Top