Szíriai polgárháború – A támadási terv átdolgozásására is kényszerülhet az Obama kabinet

A Fehér Ház kész átfogalmazni a támadásra vonatkozó határozattervezet.

A Fehér Ház a törvényhozók aggályainak eloszlatására kész átdolgozni a katonai erő Szíriával szemben való alkalmazásáról szóló kongresszusi határozattervezetet – közölte hétfőn egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az illetékes szavai szerint a kormány olyan változtatásokra hajlandó, amelyek „belül maradnak” az elnök által korábban említett „paramétereken”. Barack Obama elnök egy méreteit és időtartamát tekintve is korlátozott fellépést helyezett kilátásba Damaszkusszal szemben, kategorikusan kizárva a szárazföldi erők bevetését.
„Katasztrofálisak lennének a következményei annak, ha a kongresszus elutasítaná egy ilyen határozat elfogadását, miután az Egyesült Államok elnöke elkötelezte magát az akció mellett” – jelentette ki John McCain republikánus szenátor, miután párt- és szenátortársával, Lindsay Grahammel együtt megbeszélést folytatott Obama elnökkel a Fehér Házban.
McCain hangoztatta, hogy bátorítólag hatott rá az „őszinte” eszmecsere, amely során lehetőséget találtak az együttműködésre, de úgy vélekedett, hogy a kormányzatnak még mindig „hosszú utat” kell megtennie a határozat elfogadtatásáig. Utalt rá, hogy Grahammal együtt az elnök által a kongresszus elé beterjesztett határozattervezet kibővítése mellett érvelt, hogy a katonai csapás ne csak arra válaszoljon, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be.
„Azt akarjuk, hogy kifejezésre jusson az a cél is, hogy idővel meggyengítsük Bassár el-Aszad (katonai) képességeit, valamint növeljük és javítsuk a Szabad Szíriai Hadsereg és a Szabad Szíriai Kormány képességeit, hogy azok fokozni tudják a harctéri lendületet” – nyilatkozott McCain.
A szenátusban már kedden megkezdődnek a bizottsági meghallgatások Szíriával kapcsolatban, de a kongresszus két háza csak a jövő héten kezdődő őszi ülésszakon tárgyalja majd plenáris ülésen is a problémakört.(MTI)

Scroll To Top