Szíriai polgárháború – A CIA megkezdte a fegyverek szállítását a felkelőknek

Lapértesülés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megkezdte a fegyverek szállítását a szíriai felkelőknek.

A The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásában amerikai illetékesekre és szíriai forrásokra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a CIA két hete kezdte meg a könnyű lőfegyverek és lőszerek szállítását, amikor a külügyminisztérium megkezdte a gépkocsik, korszerű kommunikációs berendezések és elsősegély-csomagok továbbítását a felkelőknek. A lap rámutat arra, hogy az Obama-kormányzat hónapokon át halogatta a döntést, és a fegyverszállítások megkezdése nagyobb szerepvállalást jelent az Egyesült Államok részéről a szíriai polgárháborúban.
A hadianyagokkal az Egyesült Államok a Szelím Idrísz tábornok irányítása alatt harcoló felkelőket akarja megerősíteni. Idrísz a nyugati országok által támogatott mérsékelt ellenzéki esernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) Legfelsőbb Katonai Tanácsának vezetője.
A harcoló csapatok megerősítése mellett a külügyminisztérium által szállított eszközökkel a különböző felkelőcsoportok közti összetartást is javítani akarja Washington. „(A támogatás) nemcsak egy hatékonyabb haderőhöz fog vezetni, hanem erősíti a (SZNK) képességét, hogy összetartsa a koalícióban részt vevő csoportokat” – közölte a lappal Mark S. Ward, a külügyminisztérium tanácsadója.
Az amerikai kormány már hónapokkal ezelőtt megígérte, hogy támogatás fog nyújtani a felkelőknek, de a terv komoly akadályokba ütközött. Egyrészt komoly logisztikai kihívást jelentett a segélynek a polgárháború dúlta közel-keleti országba való eljuttatása, másrészt amerikai döntéshozók attól tartottak, hogy az eszközök az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló iszlamista felkelők kezébe juthatnak.
Számos amerikai törvényhozó korábban élesen bírálta a kormányt a késlekedésért, és egyesek mindaddig nem voltak hajlandók támogatni a Barack Obama amerikai elnök által kongresszusi szavazásra bocsátott Szíria elleni katonai csapást, amíg a kabinet nem növeli a felkelőknek nyújtott támogatás mértékét.(MTI)

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-begins-weapons-delivery-to-syrian-rebels/2013/09/11/9fcf2ed8-1b0c-11e3-a628-7e6dde8f889d_story.html?hpid=z1

Scroll To Top