Szíria – USA: A támadás célzott lesz, csak Aszad-rezsim vegyi fegyverei ellen

Az amerikai csapás célzott lesz, lehetőleg csak a vegyi fegyverek hordozóeszközeire összpontosít majd. 

A Szíriára mérendő amerikai csapás valószínűleg nem csak a fővárosban elhelyezkedő objektumokra terjed majd ki, annak fókuszába az Aszad-rezsim vegyi fegyvereit célba juttató eszközök kerülnek majd – közölte csütörtökön honlapján katonai forrásokra hivatkozva a Fox News hírtelevízió.

A tervezett amerikai támadás – a Barack Obama elnök számára a Pentagon által előkészített elképzelések alapján – egyaránt célba veszi majd a szíriai parancsnoki és irányítási rendszer Damaszkuszban található objektumait, valamint a szíriai fővárost övező hegyekben elhelyezett tüzérségi állásokat és a rövid hatótávolságú rakéták kilövőállásait is. Bassár el-Aszad elnök palotája és a minisztériumi épületek – amelyek nagy részét egyébként már evakuálták – a Fox forrásai szerint nem tartoznak a célpontok közé.

A műveleteket várhatóan a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) irányítja majd. A „szűkre szabott” katonai akció elindítása az amerikai fegyveres erők parancsnoka, az elnök döntésére vár.
Obama elnök azonban még nem határozott ebben a kérdésben. Jelenlegi állás szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Oroszország és feltehetően Kína ellenállása miatt – nem fogja jóváhagyni a Szíriával szembeni katonai fellépést. Az Egyesült Államok fontos szövetségesei – köztük Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – közölték, hogy meg kívánják várni a világszervezet jelenleg az arab országban tartózkodó ellenőreinek jelentését. Az ENSZ szakértői szombaton utaznak el Szíriából.
A Fox News értesülései szerint Izrael, noha felkészült erre a lehetőségre is, nem igazán számít arra, hogy egy Aszad-rezsim ellen indítandó amerikai katonai akció esetén Szíria, Irán vagy a Teherán által támogatott fegyveres csoportok részéről támadás érné. Izraeli részről ugyanakkor úgy vélik, hogy a túlzott késlekedés esetén „erodálódna” az esetleges amerikai csapás „legitimitása”.(MTI)

Scroll To Top